spot_img
28 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăPoliticaPSD, ALDE și UNPR țin în viață guvernul Cioloș, dar îi vor...

PSD, ALDE și UNPR țin în viață guvernul Cioloș, dar îi vor tăia din puteri

-

Liderii PSD, UNPR și ALDE au decis, joi, să nu depună moțiune de cenzură, a anunțat președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.

- Reclama -

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat joi că ALDE, PSD şi UNPR vor restrânge ”la maximum” posibilitatea Guvernului de a emite ordonanţe simple pe perioada vacanţei parlamentare pentru că au avut o ”performanţă proastă”.

„Am avut astăzi o întâlnire în conducerea alianței privind oportunitatea depunerii unei moțiuni e cenzură. Din analiza noastră a reieșit că, într-adevăr, o moțiune de cenzură dacă ar trece, ceea ce este foarte posibil, ne duce la alegeri anticipate, care s-ar putea desfășura în octombrie pentru că aproape sigur președintele Iohannis nu va desemna un candidat de prim ministru dintre persoanele pe care noi le putem propune. Deocamdată nu vom face acest gest în aceste zile, în schimb rămâne monitorizarea permanentă pe guvern și nu este exclus ca, dacă apare un derapaj serios, un derapaj puternic, să nu mai avem această rezervă generată de anticipate — care ar fi mai devreme cu o lună decât cele la termen — și vom putea depune acea moțiune de cenzură”, a argumentat Dragnea, după o întâlnire PSD-UNPR-ALDE la sediul central al social-democraților.

Co-președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat că s-au adus în cadrul întâlnirii, din partea ALDE și UNPR, mai multe argumente în favoarea depunerii unei moțiuni de cenzură, un motiv fiind „performanța catastrofală’‘ a Executivului și faptul că, depășindu-și practic mandatul de guvern de tranziție până la viitoarele alegeri, ”s-a apucat să legifereze în domenii importante, intervenind pe ordonanțe de urgență, care au depășit practic limitele pe care în mod normal ar fi trebuie să și le asume”.

„Din motivele expuse și de domnul președinte Dragnea am luat această hotărâre. Nu dorim să lăsăm impresia că vrem să forțăm preluarea puterii pe final de mandat al Parlamentului, un Parlament care sigur că are o credibilitate erodată. Vrem ca, dacă ajungem să facem majoritate și guvernul, acest lucru să se bazeze pe voturile, pe opțiunea cetățenilor, după alegeri. Vom fi obligați de acum înainte să supraveghem mult mai atent acțiunile guvernului. La Parlament, după cum știți, am primit proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe durata vacanței parlamentare. Vom face o analiză foarte atentă a temelor și vom restrânge, aș spune la maximum, posiblitatea Guvernului de a legifera prin ordonanțe pe perioada vacanței, pentru că, din moment ce performanța a fost atât de proastă, și aprecierile din rândul populației ne indică clar că nu este un guvern care să se bucure de încredere, nu putem să-i dăm mână liberă să legifereze așa cum ar face un guvern normal în această perioadă prin ordonanțe”, a detaliat președintele Senatului.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...