spot_img
3.7 C
București
marți, decembrie 10, 2024
AcasăAnalizePSD, agentul multinaționalelor

PSD, agentul multinaționalelor

-

În ultima parte a anului trecut, PSD a fost bombardat cu acuzația cu orchestrează diversiuni ori profită de anumite evenimente – precum moartea Regelui – pentru a masca modificările la legile justiției. Paradoxal, totuși, chiar acțiunile PSD ținînd de legile respective – excesiv de zgomotoase și provocatoare de scandal – dau peste cap respectiva acuzație. Prin manevre și propuneri aiuritoare, pe alocuri, PSD a reușit exact contrariul, adică să țină afișul scandalurilor publice cu legile Justiției. Gafă strategică? Ei bine, un afacerist de top bine ancorat și în mediul politic lansează o ipoteză explozivă: în fapt, însuși scandalul din Justiție a avut menirea să acopere altele, cu implicații profunde, scrie Inpolitics.

Magnatul Viorel Cataramă, unul dintre puținii industriași autohtoni care mai rezistă pe piață cu produse românești în luptă cu cele străine, afirmă, într-un interviu pentru PSNews, că la adăpostul scandalurilor în lanț pe marginea legilor justiției, PSD a reușit să ia o serie de măsuri economice cu impact devastator asupra mediului de afaceri de la noi, dar în favoarea economiilor străine. Altfel spus, în timp ce e pus la zid de cancelariile și ambasadele străine pentru așa-zisa îndepărtare a țării de Occident, guvernarea PSD nu a făcut altceva decît să întărească zdravăn economiile occidentale în dauna celei autohtone.

Strategie diabolică a social-democraților pe mînă cu marile corporații?
Exploatare în orb a PSD de către occidentali?

Pînă la urmă, prea puțin conteză.
Important e ceea ce s-a obținut.

Ce rol au avut în toată această ecuație controversatele legi ale Justiției?
Acela de abatere a atenției publice, acuză Cataramă:

”Legile justiției au acaparat întreaga enegie a societății românești, astfel încât eu cred că până la urmă socialiștii fac un joc dublu: pe de o parte tot aduc în discuție aceste legi ale justiției – ba le promovează, ba le retrag, ba le schimbă, ba le amendează -, în așa fel încât societatea rămâne permanent trează, în stare de protest și de apărare a justiției, iar toate celelalte lucruri trec” afirmă afaceristul.

Splitul TVA – bucuria băncilor straine

Iar cînd vine vorba de măsurile care au trecut, Cataramă vorbește despre o veritabilă ”mare de nenorociri” abătută asupra României în ultimul an, ”de la splitul TVA până la soluționarea problemei contribuțiilor. Dar splitul TVA este o chestiune care nu aduce mai mulți bani la buget; aduce mai mulți bani în buzunarul băncilor, pentru că, în loc să faci o plată, faci două plăți: plătești de două ori comisioane bancare. Până la urmă, cei care nu au bani să plătească nu vor plăti nici dacă au penalități mai mari” spune Cataramă.

 ”Indicatorii spun că avem creștere economică, dar creșterea nivelului de trai nu se vede”

Adevărata mare nenorocire abătută asupra României, însă, e creșterea masivă a importurilor și reducerea la fel de masivă a exporturilor, adică exact rețeta care distruge economia autohtonă, dar le face să prospere pe cele străine, explică afaceristul liberal.

”Principala problemă a noastră este că toți indicatorii spun că avem o creștere economică, dar creșterea nivelului de trai nu se vede. În momentul în care au început să crească salariile, ele au crescut din pix. A considerat cineva că trebuie să crească salariile în România, ca și cum până acuma toți cei care au guvernat România n-au vrut să crească salariile, și deodată a venit o forță politică socialistă care a descoperit peste noapte izvorul bunăstării și a crescut salariile.
Salariul minim a crescut în cascadă în ultimii ani, ajungând la începutul anului trecut să fie de nesuportat în anumite ramuri. Aceste creșteri salariale au atras după sine creșteri de prețuri de materii prime, de materiale, de energie – adică tot ce s-a produs în România a început să coste mai scump. Adică (să fim la nivelul anului 2017) undeva la 15-20 de procente au crescut costurile. Deci cei care produc în România – fie că sunt în domeniul industriei, fie că sunt în domeniul agriculturii, fie că prestează servicii în domeniul hotelier – au început să aibă costuri mai mari cu 10-15-20 la sută. Primii care au fost afectați au fost exportatorii, pentru că toate s-au scumpit în România, cu excepția cursului de schimb, care a rămas aproape stabil. Este un fenomen paranormal, pentru că el a fost ținut artificial, la presiunea exercitată de socialiști asupra Băncii Naționale. Un exemplu îl avem chiar acum, la începutul acestui an: al premierului Tudose, care din nou critică Banca Națională pentru ce se întâmplă în piață ca urmare a măsurilor nechibzuite, greșite luate de socialiști, începând cu începutul anului 2017” afirmă Cataramă.

”Cei care fac importuri sunt avantajați, cei care produc în România și fac exporturi sunt decimați”

El mai punctează un adevăr dramatic: ”Au devenit mult mai rentabile importurile: noi nu mai găsim nici roșii, nici cartofi produși în România. E mai ieftin să cumpărăm din străinătate, pentru că cu cât cumpăram anul trecut cumpărăm și acuma, numai că în România cumpărăm cu 15-20 de procente mai scump. Și atunci, dacă nu lași cursul liber, evident că blochezi exporturile, blochezi sectorul privat și crești cât mai mult sectorul bugetar, dar până la umă ați văzut: crapă. De ce a crescut ROBOR-ul? Pentru că nu mai sunt lei. De ce nu mai sunt lei? Printre altele, pentru că toată lumea vrea să schimbe, să cumpere valută ieftin și să facă importuri. Deci mergem într-o cascadă în care cei care fac importuri sunt avantajați, cei care produc în România și fac exporturi sunt decimați. Asta este politica antinațională care a generat lipsă de lei, creșterea ROBOR-ului, creșterea importurilor, deficitul balanței comerciale – grav și din ce în ce mai grav. Asta nu le pot ascunde socialiștii, oricât s-ar rățoi la Banca Națională, oricât ar schimba conducerea Băncii Naționale – așa cum au făcut cu conducerea ASF-ului. Lucrurile astea sunt normale într-o economie de piață. Nu poți să-ți blochezi toată producția și tot exportul și să te dezvolți numai pe bază de consum din import, că nu funcționează, că n-au de unde să aibă bani. De ce au dispărut leii? Pentru că statul se împrumută în disperare, ca să susțină lipsa de fonduri pe care nu o are, ca umare a unei activități economice sustenabile”.

Urmează Marea Prăbușire?

”Nicăieri în lume nu poți să fii cu decizia administrativă de creștere a salariilor, atâta timp cât suportul economic nu suportă. Creșterea salariilor se face prin negocierea dintre patronate și sindicate, în fiecare loc de muncă, în funcție de condițiile concrete. Noi nu suntem producători și exportatori de înaltă tehnologie. Din păcate, exporturile noastre se bazează pe mâna de lucru relativ ieftină. Nu putem schimba asta peste noapte. Chiar dacă am dori să avem 5.000 de euro salariu în România, lucrurile astea se fac în timp. Și cu cât vom lua decizii administrative din pix (fără nicio susținere economică), undeva va crăpa. Că se vor prăbuși exporturile, că se va prăbuși cursul, că se vor prăbuși indicatorii macroeconomici, ceva se prăbușește – nu poate să țină totul. N-au putut să țină nici comuniștii, nici Ceaușescu, nici Iliescu, nici nimeni, pentru că piața liberă are alte mecanisme și alte principii după care funcționează”, conchide liberalul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img