spot_img
18.1 C
București
luni, octombrie 3, 2022
AcasăAnalizeProvocările separatiste continuă în forță la Târgu-Mureș

Provocările separatiste continuă în forță la Târgu-Mureș

-

Presiunile dezbinatoare etnic, provocările separatiste continuă în forță la Târgu-Mureș. Unii dintre politicienii locali nu s-au lecuit după eșecul, care în bună măsură li se datorează, privind (i)legitimarea funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș (LTRC), scrie pe Facebook liderul PMP Marius Pașcan.

CE MAI SUSȚINE MARIUS PAȘCAN:

După ce instanța de judecată a anulat definitiv autorizația de funcționare a acestei unități de învățământ, la inițiativa primarului Soós Zoltán și presiunea politică a UDMR, săptămâna trecută demersurile privind reînființarea unității de învățământ, exclusiv în limba maghiară, au revenit în forță în Consiliul local Târgu Mureș. Din nou, fără a se respecta legislația în vigoare, Consiliul local a votat pentru reorganizarea unităților de învățământ ce funcționează în Târgu Mureș. Proiectul este denumit „pompos” și derutant pentru public „reorganizare”, referindu-se de fapt exclusiv la Liceul „Bolyai Farkas”, împins la reorganizare pentru reînființarea LTRC. Este cel de-al patrulea asalt politic în acest sens din ultimii ani.

Chiar directorul executiv al Direcției Juridice din Primăria Târgu Mureș invocă, într-un Raport de specialitate la proiectul de hotărâre respectiv, pe mai multe pagini, argumente ale nelegalității promovării acestuia, concluzionând explicit și inechivoc că „proiectul de hotărâre NU îndeplinește condițiile de legalitate pentru a putea fi supus dezbaterii Consiliului local al Municipiului Târgu-Mureș”. Între altele, elementar, proiectul nu a fost supus consultării și dezbaterii publice.

Se pare că nici pe primar, nici pe cei 15 consilieri locali, care au votat pentru acest proiect, nu-i interesează legalitatea, sunt mai presus de lege. Cum credeți că au reacționat? Au făcut presiuni determinând retragerea raportului juridic de specialitate menționat, apoi au trecut proiectul din regimul ordinar în cel de urgență.

Ca să înțelegeți mai bine. Pentru promovarea legală a acestui proiect, Primăria și Consiliul local Târgu-Mureș au avut la dispoziție câteva luni, de când instanța a anulat autorizația de funcționare a Liceului Teologic Romano-Catolic. Nu au făcut nimic în acest sens până acum, când brusc s-au trezit că e nevoie de o hotărâre nelegală în regim de urgență.

Instituția Prefectului Județului Mureș este așadar obligată să notifice Primăria și Consiliul local Târgu-Mureș, în privința acestei hotărâri adoptate nelegal. Probabil chiar asta urmărește UDMR, care a creat încă o dată un conflict neavenit, artificial, prin nerespectarea deliberată a legislației în vigoare. Udemeriștii vor susține fals, din nou, că maghiarii sunt discriminați și defavorizați dacă hotărârea de consiliul va fi invalidată pe cale legală. Păcat că le țin isonul tupeului, demagogiei și strategiilor politice provocatoare, etnic dezbinatoare și conflictualiste, consilieri locali reprezentând POL și PNL.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...