spot_img
31.9 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăBasarabiaPROTESTE ANUNȚATE LA CHIȘINĂU: Păpușarul s-a aliat cu pro rușii

PROTESTE ANUNȚATE LA CHIȘINĂU: Păpușarul s-a aliat cu pro rușii

-

La Chișinău se vorbește despre o „alianță” neoficială între socialiștii pro-ruși și Partidul Democrat, care controlează momentan puterea, transmite Deutsche Welle.

- Reclama -

„Democraţia este în pericol!”, „NU amnistiei politice!”, „Nu schimbăm sistemul – vă schimbăm pe voi!”. Sunt doar câteva dintre mesajele lansate de societatea civilă care îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova să vină duminică, la ora 12:00, la proteste în faţa Parlamentului.

Oamenii sunt chemaţi să iasă în stradă după ce vineri, majoritatea parlamentară controlată de PD, împreună cu PSRM, au votat împreună pentru schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. În pofida tuturor criticilor din interiorul şi exteriorul ţării, în ciuda lipsei unui consens politic, proiectul PD cu privire la sistemul de vot uninominal a fost votat în prima lectură, iar ulterior comasat cu cel al socialiştilor care prevede adoptarea sistemului mixt.

Proteste la Chișinău, 05.05.2017Proteste la Chișinău, 05.05.2017

Aceasta după ce vineri proiectele de legi privind sistemul uninominal (inițiativă PDM) și mixt (inițiativă a președintelui Dodon, susținută de deputații socialiști) au fost introduse subit pe agenda ședinței plenare a Parlamentului. Joi, la Biroul Permanent al Parlamentului (care stabilește agenda ședințelor plenare), nici democrații, nici socialiștii nu au cerut introducerea controversatelor proiecte pe agenda ședinței de vineri.

„Pe furiș, pe ascuns… Nu s-a mers procedural, prin comisiile parlamentare. ..Balena uninominală a intrat în Parlament și vine să ucidă democrația în Moldova”, a declarat deputatul liberal Lilian Carp. Liberalii (parte a guvernării controlate de PDM) au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest.

Analiștii politici cred că cele două proiecte vor fi comasate, iar în cele din urmă, datorită unui târg între PDM și PSRM, Moldova se va alege cu un sistem electoral mixt. ONG-urile și partidele de opoziție își mobilizează urgent susținătorii la proteste în fața Parlamentului, pentru a bloca schimbarea actualului sistem electoral (pe liste de partid).

Mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor din ţară au venit vineri în fața Parlamentului după ce au aflat că cele două inițiative au fost introduse pe furiș pe agendă, urmând să fie votate în prima lectură până în seară. La protest vin și oameni simpli, care nu susțin schimbarea sistemului electoral și care suspectează o înțelegere invizibilă dintre PSRM şi PDM de împărțire a sferelor de influență în politică, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018.

PPE și ALDE vor cere ca toate finanțările europene pentru Moldova să fie oprite

Includerea celor două proiecte pe agenda ședinței de vineri a Parlamentului a stârnit un val de critici la adresa șefului legislativului, Andrian Candu, finul oligarhului Vlad Plahotniuc (lider PDM). Candu a declarat în repetate rânduri, în ultimele zile, că inițiativele privind schimbarea sistemului electoral nu vor intra în procedură parlamentară fără a fi avizate de Comisia de la Veneția.

În perioada 9-11 mai, Republica Moldova urmează să fie vizitată de un grup de experți ai Comisiei de la Veneția tocmai pentru a discuta proiectele de lege cu privire la modificarea sistemului electoral.

Mai mulți europarlamentari au criticat anterior inițiativa lansată de oligarhul Plahotniuc privind trecerea la sistemul uninominal, iar săptămâna aceasta și preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au lansat o declaraţie comună în legătură cu inițiativa Partidului Democrat din Moldova de trecere la sistemul electoral uninominal. Cei doi semnatari menționează că în spatele inițiativei democraților se ascunde dorința acestora de a se menține la guvernare cu orice preț: „PPE și ALDE au luptat mereu pentru a reforma, democratiza și a păstra Moldova pe parcursul său european. Vom continua să facem asta împreună cu toate acele forțe politice europene care împărtășesc aceleași interese. Ne opunem vehement schimbărilor în sistemul electoral al Moldovei și ne vom asigura că acest mesaj ajunge la toate instituțiile europene. Orice tentativă de a aduce o astfel de schimbare fără susținerea completă a opoziției și a societății civile va îndemna PPE și ALDE să ceară ca toate finanțările europene să fie oprite”, se arată în declarația președinților PPE și ALDE.

La rândul său, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat într-un interviu apărut vineri că în privința schimbării sistemului electoral e nevoie de un „consens popular”. „Noţiunea de consens politic (cu care operează PDM – n.n.) trebuie tratată cu atenţie. Trebuie să existe garanţia faptului că acest consens politic corespunde realităţilor din ţară”, a atenționat Tapiola.

Opoziția reia protestele

Liderul Partidului Liberal-Democrat (partid parlamentar de opoziție), Viorel Ciubotaru, a spus că este stupefiat de ceea ce se întâmplă în Parlament. „În aceste clipe se pune capac democrației! Merg la Parlament și invit pe toți să protestăm împotriva acestei majorități antipopulare”, a menționat Ciubotaru.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, de asemenea a îndemnat cetățenii să iasă la proteste: „Cele mai sumbre aşteptări s-au adeverit. PD-ul forţează votarea în prima lectură a sistemului uninominal, prin aceasta arătând că îi este absolut indiferent de părerea partenerilor străini, care au sunat alarma cu privire la pericolul instaurării unei dictaturi, a ignorat Comisia de la Veneţia, fără a aştepta raportul sau vizita de documentare a membrilor acesteia, a sfidat apelurile repetate ale instituţiilor europene, ale partidelor de opoziţie şi ale societăţii civile”, a menționat Maia Sandu. „PD vrea să ne pună în faţa faptului împlinit. Facem apel către societatea civilă, către forţele sănătoase ale societăţii să ne opunem şi să contracarăm acest act de batjocură. Doar împreună putem să oprim instaurarea dictaturii în Republica Moldova”, a adăugat lidera PAS.

La rândul său, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a chemat populația Republicii Moldova să se pregătească de proteste masive: „Pentru a salva țara și regiunea de dezmățul regimului hibrid, bazat pe corupție și geopolitică, e nevoie ca eforturile noastre politice interne și externe să fie susținute de societate prin protest”. (…) „Ajustați-vă planurile de weekend. Să fim pregătiți să demonstrăm că existăm!”, a îndemnat Năstase.

Conform ultimului sondaj de opinie, făcut public joi, 4 mai, realizat de „CBS-AXA” la comanda IDIS „Viitorul”, partidele care guvernează astăzi Republica Moldova (PDM și PL) sunt cele mai detestate de către cetățeni – 49,4% și, respectiv, 45,3% din cetățeni nu ar vota în nici un caz pentru aceste formațiuni politice.

Ultimă oră: Ambele proiecte au fost votate de Parlament

Parlamentul a aprobat controversatul proiect de lege privind schimbarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal. Inițiativa democraților a întrunit 52 de voturi. Socialiștii, suspectați că ar fi intrat în combinații cu PDM, nu au votat și au solicitat o pauză de 30 de minute înaintea votului asupra inițiativei președintelui Igor Dodon privind trecerea la sistemul mixt. Democrații au anunțat că proiectul va fi examinat în a doua lectură după avizul Comisiei de la Veneția.

Și proiectul socialiștilor privind instituirea unui sistem electoral mixt a fost votat în prima lectură. Proiectul propus de PSRM a fost votat cu 72 de voturi. Comuniștii au anunțat că „în Parlament se dă o lovitură de stat” și au chemat cetățenii la protest. Cele două inițiative legislative controversate au fost votate inclusiv de deputații transfugi liberal-democrați, cooptați în grupul populari-european al ex-premierului Iurie Leancă, lider PPE.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...