Protest in semn de solidaritate cu cetatenii din Baltimore la Ambasada Statelor Unite din Bucuresti

0
786

Grupul civic Rezistenta Civila a desfasurat joi, 30 aprilie, ora 14:00, la Ambasada Statelor Unite de la Bucuresti, o actiune comemorativa in memoria lui Freddie Gray, cetateanul american care a decedat in arestul autoritatilor americane deoarece nu i-au fost acordate ingrijiri medicale la timp, si in semn de solidaritate cu cetatenii orasului Baltimore, carora le sunt incalcate dreptul la libera exprimare si dreptul de a manifesta.
Mesajul nostru a fost următorul: ”USA, where is your democracy? We cant see it in Baltimore! #FreddieGray”
Ne exprimam in mod public ingrijorarea fata de modul in care autoritatile Romane, prin institutia SRI-ului si a Jandarmeriei Romane au ales sa gestioneze situatia, activistii grupului nostru fiind întâmpinați de către acestea într-un mod ostil.
Considerăm că este anormal, ca într-o țară membră a Uniunii Europene, un grup de manifestanți să fie primit de către reprezentanți ai instituțiilor statului cu armele, fără niciun temei și fără nici o justificare legală. Considerăm că dreptul la liberă exprimare ne-a fost încălcat în mod abuziv, și cerem Ministerului de Interne și organelor afiliate să ia măsuri neapărat.
Conform legii nr. 60/1991 republicata in 14 martie, 2014,  Art. 3. – Nu trebuie declarate in prealabil adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum si cele care se desfasoara in exteriorul sau in incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. in cazul in care organizatorii adunarilor publice nesupuse declararii prealabile detin indicii sau date ca desfasurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori ca ar putea sa duca la manifestari violente, au obligatia sa solicite din timp primarilor, unitatilor de jandarmi competente teritorial si politiei locale sprijin de specialitate.

Alex Cârstea, membru fondator al grupului civic Rezistența Civilă