spot_img
4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăSpecialPropaganda rusă lovită de femeia kamikaze

Propaganda rusă lovită de femeia kamikaze

-

De la sfârşitul lunii noiembrie, această fotografie circulă pe toate reţelele sociale din Ucraina. Tânăra din imagine a fost prezentată ca fiind Valeria Liakhova, o adolescentă de 16 ani, devenită un simbol al curajului rebelilor proruşi din estul ţării, după ce s-a aruncat în aer sub un tanc ucrainean. Problema e că fata nu a avut nici o legătură cu acel episod. Ea este în viaţă şi s-a declarat şocată de acest caz de intoxicare media, informează France24, preluată de Radio France Internationale.

- Reclama -

Potrivit informaţiilor publicate pe Vkontakte (Facebook-ul rusesc) şi preluate apoi pe larg pe reţeaua Twitter, Valeria Liakhova este o tânără care s-a sacrificat la sfârşitul lunii noiembrie în oraşul Lîsîceansk, lângă Lugansk, organizând o acţiune sinucigaşă sub un tanc cu soldaţi ucraineni, pentru a salva trupele proruse implicate în conflict. Fata ar fi avut asupra ei o centură cu trei grenade.

Site-ul StopFake.org, specializat în verificarea informaţiilor privind conflictul din Ucraina a stabilit că nu există nici o legătură între fotografia respectivă şi povestea de război. Asta după ce tânăra însăşi, pe numele ei adevărat Polia K. a scris un comentariu pe 30 noiembrie, în care se declara revoltată că imaginea ei a fost asociată cu această poveste.

Tânăra are 19 ani şi e originară din Krasnodar, oraş rusesc aflat la 450 de kilometri de Lugansk.

StopFake precizează că întreaga poveste a fost relatată prima oară de un anume Yaroslav Voskoyenko, un adolescent ucrainean prorus, implicat el însuşi în luptele din estul Ucrainei, în prezent decedat. El a fost citat într-un articol de pe site-ul rusesc 36on.ru, în care a evocat „gestul eroic” al unei tinere pe nume „Valeria Liakhova, supranumită frumoasa (…), al cărei tată a murit pe front şi care s-a sacrificat sub un tanc, aruncându-se în aer cu trei grenade F-1„.

Specialiştii militari care colaborează cu StopFake au precizat că este „imposibil să opreşti un tanc cu grenade de tip F-1, o armă de mână defensivă„.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img