spot_img
27 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăALEGERI 2020Programul de guvernare al PSD: După primii patru ani de guvernare în...

Programul de guvernare al PSD: După primii patru ani de guvernare în România vor fi 42 smart cities şi 100 de oraşe competitive, acces în maximum două ore la cel mai apropiat aeroport şi în maximum o oră la cea mai apropiată intrare pe autostradă

-

Deputatul PSD Daniel Suciu a prezentat, duminică, programul de guvernare al social-democraţilor, capitolul Dezvoltare Regională şi Locală, care cuprinde obiective precum realizarea a 42 de smart cities, a 100 de oraşe competitive, acces în maximum două ore la cel mai apropiat aeroport şi în maximum o oră la cea mai apropiată intrare pe autostradă pentru fiecare român.

„Ceea ce ne propunem noi şi ceea ce se va întâmpla este o Românie dezvoltată pentru absolut toţi românii. Şi principiul este foarte simplu: orice român, indiferent de regiune, trebuie să ajungă în maximum două ore la cel mai apropiat aeroport şi în maximum o oră la cea mai apropiată intrare pe autostradă. Orice român, indiferent de regiune, trebuie să aibă cele zece servicii obligatorii. Şi asta înseamnă: apă şi canalizare, gaz, acces la educaţie, sănătate, cultură, sport şi divertisment. După primii patru ani de guvernare, în România vor fi 42 smart cities şi 100 de oraşe competitive. Obiectivele noastre sunt foarte clare: o dezvoltare sustenabilă şi echitabilă, reducerea decalajelor urban-rural, creşterea autonomiei locale, tranziţia de la economia liniară la economia circulară (…) şi întărirea identităţii naţionale, prin valorificarea tradiţiilor locale şi regionale”, a arătat Suciu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PSD.

- Advertisement -

El a declarat că pentru realizarea acestor obiective vor fi folosiţi bani din bugetul naţional, din bugetul Next Generation, din actualul şi următorul exerciţiu financiar.

Suciu a subliniat că toate proiectele de investiţii din România, fie că sunt finanţate din fonduri europene sau guvernamentale, vor trebuie să respecte aceleaşi reguli. El a anunţat şi înfiinţarea Fondului Naţional de Dezvoltare Locală, cu o finanţare anuală de 3 miliarde de euro.

- Advertisement -

„Adică, cine aplică pentru un proiect în PNDL va respecta aceleaşi rigori, astfel încât, în orice moment din anii următor, această investiţie să poată fi trecută cu finanţare europeană. Programele guvernamentale vor deveni programe suport. Şi tocmai de aceea se va înfiinţa Fondul Naţional de Dezvoltare Locală, cu o bugetare anuală de circa 3 miliarde de euro, care va include tocmai aceste lucruri: PNDL, CNI, ANL, Cadastru şi fondurile europene, astfel încât orice comunitate din această ţară, până la finalul exerciţiului financiar 2027, dar chiar şi mai repede, să beneficieze de serviciile minime pe care secolul în care trăim le reclamă. Şi anume: depui un proiect pentru apă şi canalizare – este foarte bine. Nu poţi depune un proiect pentru asfaltare dacă nu ai apă şi canalizare”, a spus el.

Deputatul a arătat că din Fondul Naţional de Dezvoltare Locală ar urma să se acorde finanţare inclusiv pentru cele 31 de staţiuni româneşti, un total de un miliard de euro anual. Tot în baza acestui fond naţional ar urma să se asigure şi finanţare, astfel încât 80% din populaţia României să fie racordată la reţeaua de gaz.

El a menţionat că, în următoarea perioadă, va fi necesară o reluare a dialogului cu patronatele din sectorul de construcţii, unde în prezent există un deficit de peste un milion de muncitori.

„Tocmai de aceea, în programul pe Muncă, deja ne-am gândit la acest lucru şi am propus vouchere şi susţinerea celor care vor să se reintegreze în acest sector”, a spus social-democratul.

Suciu a subliniat importanţa simplificării procedurilor de accesare a fondurilor europene.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img