spot_img
-0.2 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizeProfiturile uriașe și perdanții din afacerea vaccinului pentru coronavirus

Profiturile uriașe și perdanții din afacerea vaccinului pentru coronavirus

-

- Reclama -

Companiile farmaceutice lucrează de zor la conceperea unui vaccin contra noului coronavirus. Rezolvarea unei urgențe sanitare este un aspect. Un altul ține de goana după profituri uriașe. Vor exista și perdanți, transmite Deutsche Welle.

- Reclama -

RELATAREA DEUTSCHE WELLE:

- Advertisement -

18 luni. Este acesta orizontul de timp pentru o viață fără măști, fără informații despre numărul de reproducere și virologi? Unii cercetători sunt un pic mai optimiști în ceea ce privește dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus, alții cred că ar putea dura mai mult. Cert este că vaccinul va apărea, mai devreme sau mai târziu. Însă ce țară îl va capăta prima?

Se lucrează la turație maximă, explică experta în sănătate, Ilona Kickbusch, pentru DW:  „În prezent, nu există norme internaționale pentru distribuirea echitabilă într-un astfel de caz”.

- Advertisement -

Distribuția este determinată de forțele pieței. „Acest lucru poate face ca Europa de Vest, Canada, Japonia și SUA să fie dotate foarte bine cu noul vaccin, deoarece aceste țări pot plăti prețuri mai mari”, a declarat economistul Jürgen Wasem într-un interviu acordat DW. „Aceasta este o problemă veche în sectorul farmaceutic”.

Istoric, industria farmaceutică nu se bucură de un renume prea bun când vine vorba de vaccinuri. S-a constatat de mai multe ori că blocajele apărute în livrarea de vaccinuri au fost determinate de politica de prețuri a companiilor producătoare. „Este dificil să demonstrezi acest lucru în detaliu”, spune Wasem. Cu alte cuvinte, corporațiile ar putea reduce cantitatea de vaccinuri în mod artificial pentru a putea solicita prețuri foarte mari.

Pe de altă parte, din cauza lipsei stimulentelor economice, anumite vaccinuri nu au fost niciodată dezvoltate. „La Ebola au existat motive pentru dezvoltarea unui vaccin, însă acest lucru nu s-a întâmplat pentru că profitul nu ar fi fost suficient de mare”, afirmă experta în sănătate Ilona Kickbusch, care predă la Institutul Universitar de Studii Internaționale și Dezvoltare din Geneva.

Han Steutel, directorul VFA (Asociația Germană a Companiilor Farmaceutice bazate pe Cercetare), a declarat pentru DW: „Este clar pentru toată lumea că nu putem gestiona această situație decât dacă ne unim forțele”. 

Sănătatea globală în mâinile companiilor 

Jürgen Wasem, profesor la Universitatea Duisburg-Essen, vede avantaje clare în implicarea sectorului privat. „În sectorul privat există o varietate de inițiative concurente, dintre care unele pot avea succes. Dezvoltarea unui vaccin este foarte scumpă și riscantă”.

În clipa de față, mersul sănătății mondiale este în mâinile a patru mari producători de vaccinuri și a mai multor companii mici de biotehnologie. Cote de piață (2017)

Cote de piață ale principalilor producători de vaccinuri (2017)

Aproape 80 de proiecte de creare a unui vaccin au fost lansate recent la nivel mondial, majoritatea sub formă de parteneriat între marii giganti farmaceutici și companiile mai mici de biotehnologie. De pildă, compania germană Biontech lucrează cu firma americană Pfizer. Cei mai promițători candidați pentru lansarea unui vaccin provin din China, SUA și Germania.

Un far al speranței: agenția globală de achiziții

Există o îngrijorare la nivel internațional privind blocarea livrării și prețurile prea mari ale vaccinurilor. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat vaccinul împotriva COVID-19 drept „bun de interes public”. 

Mai multe state, Uniunea Europeană și Fundația Gates vor să strângă peste opt miliarde de euro pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Acești bani ar putea fi apoi folosiți pentru crearea unei agenții de achiziții la nivel mondial pentru vaccinuri și medicamente, explică experta în sănătate, Ilona Kickbusch. „Agenția ar putea distribui vaccinurile în mod corect în conformitate cu o schemă convenită”, spune Kickbusch, ea însăși membră a unui organism consultativ al OMS.

Multe dintre cele mai importante companii farmaceutice germane doresc să susțină inițiativa. Într-o declarație oferită DW, președintele principalelor companii farmaceutice germane se angajează să susțină ideea că de inovațiile medicale împotriva Covid trebuie să dispună întreaga lume la prețuri accesibile. 

Pact de risc între companii și politic?

Încă nu este limpede cum pot arăta înțelegerile dintre țări și industria farmaceutică. De exemplu, David Loew, șeful producătorului de vaccinuri Sanofi Pasteur, a cerut autorităților un „pact de risc”. „Avem nevoie de promisiunea că anumite volume vor fi achiziționate la un anumit preț”, a declarat Loew pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Costurile și riscurile sunt enorme, a subliniat acesta. „Avem și acționari care ar putea spune să ne concentrăm mai bine pe ceva mai sigur”, a spus șeful Sanofi.

Un astfel de pact nu este neobișnuit, spune Ilona Kickbusch. „Modelul preferat al industriei farmaceutice constă în alocarea de bani publici pentru dezvoltarea unui vaccin, obținându-se o poziție bună pe piață și realizarea de modele de preț dependente de volum și de țară”

O chestiune geografică

Rămâne deschis modul în care poate arăta modelul final, precum și chestiunea distribuției. Nu este încă foarte clar dacă Statele Unite vor adera la o agenție de achiziții la nivel mondial, Washington-ul anulând participarea la conferința din 4 mai. În plus, adminstrația americană critică OMS pentru că este prea favorabilă Chinei.

SUA – spre deosebire de UE – are deja un fel de agenție de achiziții. Așa-numita BARDA obligă companiile să producă în SUA. Ea lucrează deja cu gigantul farmaceutic european Sanofi, obiectivul fiind asigurarea de medicamente mai întâi pentru SUA. 

America nu este o excepție din acest punct de vedere. Ministrul federal al Sănătății, Jens Spahn, a subliniat importanța producției în Europa. „Numai aici avem un nivel ridicat de securitate la livrare”, a spus Spahn. Influentul miliardar american Bill Gates argumentează că, pe fondul concurenței previzibile care va apărea, producția trebuie să aibă loc și în țările în curs de dezvoltare.

Este clar că, dacă situația este influențată doar de forțele pieței, cele mai sărace țări din Africa, America Latină sau Asia vor fi ultimele care vor primi un vaccin. „Cred că este foarte probabil ca disponibilitatea anumitor țări de a plăti mai mult va juca un rol în această chestiune”, spune economistul pentru sănătate Jürgen Wasem.

Situația ar putea fi similară cu gripa porcină acum zece ani. „Țările bogate au cumpărat tot ce se găsea pe piața vaccinului”, spune Ilona Kickbusch. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img