Profitul cumulat al companiilor ruse (fără întreprinderile mici și mijlocii) s-a redus în perioada martie – mai 2020 cu 67%

0
59

Profitul cumulat al companiilor ruse (fără întreprinderile mici și mijlocii) s-a redus în perioada martie – mai 2020 cu 67%, valoare anuală, arată datele din raportul rețelei internaționale de audit și consultanță, FinExpertiza, scrie RIA Novosti.

Analiștii firmei subliniază că este vorba despre cea mai mare scădere pentru lunile de primăvară de când realizează astfel de măsurătoare, adică din ultimii 16 ani.

Conform raportului, profitul total al mediului de afaceri rusesc s-a ridicat, în această primăvară, la 1,4 trilioane de ruble (16,3 miliarde de euro). Numai întreprinderile din agricultură, din sfera forestieră și industria pescuitului au reușit o creștere cu 8,3% a profitului. Restul fie au înregistrat scăderi, fie pierderi.

Autorii studiului subliniază că mai bine de o treime dintre companiile analizate au obținut pierderi de 1,65 trilioane de ruble (19,2 miliarde de euro), restul marcând un profit de 3,05 trilioane de ruble (35,5 miliarde de euro). Cea mai dezastruoasă pentru afaceri s-a dovedit luna martie. În prima lună a primăverii, pierderea totală s-a cifrat la 277 miliarde de ruble (3,2 miliarde de euro).

Specialiștii menționează, totodată, că pierderile cele mai importante au fost afișate de companiile din comerțul angro cu gaze naturale – 231 miliarde de ruble. Cauza o constituie scăderea prețurilor, dar și reducerea cererii la gaze naturale în Europa.