spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăUncategorizedProfit record pentru Exxon Mobil

Profit record pentru Exxon Mobil

-

Grupul petrolier american Exxon Mobil a dat publicităţii vineri un profit trimestrial peste aşteptări, în condiţiile în care creşterea preţurilor la energie a permis celui mai mare producător de petrol din SUA să genereze un profit trimestrial comparabil cu cel al gigantului tehnologic Apple, transmite Reuters conform Agerpres.

- Reclama -

Profitul net de 19,66 miliarde de dolari realizat de Exxon Mobil în trimestrul al treilea al acestui an depăşeşte cu mult estimările analiştilor de pe Wall Street, fiind la mică distanţă de profitul de 20,7 miliarde de dolari înregistrat de Apple în aceeaşi perioadă.

Până în 2013, Exxon Mobil a fost cea mai mare companie din SUA, în funcţie de capitalizarea de piaţă, însă acum această poziţie este ocupată de Apple.

În ultimul an, profiturile realizate de companiile petroliere au crescut pe fondul exploziei preţurilor la gaze naturale şi petrol, în contextul în care o piaţă energetică sub-aprovizionată a coincis cu sancţiunile impuse Rusiei de statele occidentale pentru invadarea Ucrainei. Pe acest fundal au crescut şi exporturile americane de petrol şi gaze spre Europa, ceea ce permite giganţilor energetici americani să anunţe profituri record.

Rezultatele anunţate de Exxon Mobil sunt de două ori mai mari decât cele ale rivalilor Shell şi TotalEnergies. Unul dintre motive este şi decizia gigantului american de a continua să investească în combustibili fosili, în timp ce competitorii europeni au început să facă tranziţia spre energiile regenerabile.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img