spot_img
6.5 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăAnalizeProfesor la celebra Academie Militară din Saint-Cyr despre lovitura de stat din...

Profesor la celebra Academie Militară din Saint-Cyr despre lovitura de stat din Gabon: Întreaga armată s-a desolidarizat de ierarhia politică

-

Noul líder din Gabon, generalul Brice Oligui Nguema, cel care a condus, miercuri, lovitura de stat pentru a-l îndepărta de la putere pe președintele Ali Bongo Ondimba – va depune jurământul în calitate de „președinte de traziție” luni, 4 septembrie în fața Curții Constituționale. Un anunț a fost făcut joi de puciști. Până la puci, generalul Oligui a condus Garda Republicană din Gabon, transmite RFI.

- Reclama -

Generalul Oligui a decis restabilirea temporară a Curții Constituționale și crearea de instituții care se vor ocupa de tranziția publică.

- Advertisement -

Totodată, a fost reluate zborurile interne, anunță un purtător de cuvânt al generalului.

Președintele Ali Bongo numai ce a fost ales, sâmbătă, pentru un al treilea mandat.

- Advertisement -

Ali Bongo se afla la putere din 2009, după decesul tatălui său, Omar Bongo Ondimba – acesta a condus Gabonul timp de 41 de ani.

Generalul Brice Oligui Nguema a acuzat tabăra lui Bongo Ondimba că a trucat rezultatul alegerilor prezidențiale ce au avut loc sâmbătă motiv pentru care a anunțat anularea alegerilor, dizolvarea instituțiilor și închiderea frontierelor. 

Progresiv, noi instituții de tranziție vor fi definite, a precizat generalul și a adăugat că Gabonul își va respecta toate angajamentele externe și interne. 

Iar luni, 4 septembrie, președintele de tranziție va depune jurământul în fața Curții Constituționale.

Comitetul pentru Tranziție este un organism creat de șefii armatelor din Gabon.

De partea sa, generalul Oligui a cerut ca toate cabinetele ministeriale și serviciile de stat să funcționeze pentru a asigura continuitatea serviciilor publice.

Axel Augé este specialist în chestiuni militare gaboneze, este sociolog și profesor la Academia Militară din Saint-Cyr, în vestul Franței.

Axel Augé: „Cred că s-a ajuns la o saturație națională. Cred că greșeala președintelui Ali Bongo a fost că a minimalizat frustrările profunde ale populației ori că le-a ignorat, pur și simplu. Iar armata, în acest context, apare ca un salvator, a națiunii și a unei populații ce suferă economic. Dacă mergem în urmă și ne uităm în istorie, ingerința politică a militarilor nu este nouă. Acum, există un factor care este subestimat: schimbarea de generație care a dus la o nouă relație cu clasa politică, cu sistemul public. Avem de a face cu tineri africani educați, exigenți față de cei care îi guvernează și de la care așteaptă rezultate. Există o schimbare de comportament, tineri care doresc să își decidă viitorul”. 

Credeți că ansamblul armatei face front comun împotriva președintelui Ali Bongo ?

Axel Augé: „Din ceea ce am aflat, întreaga armată, într-adevăr, s-a desolidarizat de ierarhia politică”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img