Prof Rafila: Ar fi bine ca România să urmeze modelul suedez

0
134

Alexandru Rafila a declarat că ar fi bine ca România să urmeze modelul suedez, deoarece Suedia are cele mai puţine cazuri de COVID. 

„Cred ca ar fi bine sa urmam modelul suedez. Suedezii respecta regulile si au cele mai putine cazuri de covid. Cu cat numarul de cazuri e mai mare, cu atat efectul unei masuri de sanatate publica e mai mic. Avem 500 de cazuri in plus in fiecare saptamana. Cu cat luam masurile mai tarziu, cu atat ele ar fi mai dure si ar dura mai mult. Masura care a lipsit in aceasta vara a fost cea de organizare a sistemului de sanatate publica. Acum sistemul e depasit de situatie”, a spus Alexandru Rafila la România TV

În timp ce majoritatea statelor europene raportează recorduri zilnice de infectări cu noul coronavirus, Suedia face notă discordantă. Singura țară care nu a impus carantină și nici restricții, inclusiv purtarea obligatorie de mască, are cele mai scăzute rate de infectare.

Rata mortalității în Suedia era foarte mare în primăvară, cele mai multe victime fiind înregistrate în căminele de bătrâni. Acolo s-au luat cel mai multe măsuri pentru protejarea celor vulenarbili.

Pentru restul populației au fost doar recomandări, inclusiv purtatul măștii care nu a fost niciodată o obligație.

La sfârşitul lunii septembrie, rata de infectare în țara nordică era de 10 ori mai mică decât în Spania, de 6 ori comparativ cu Franța și la jumătate față de vecina Danemarca, toate aceste țării fiind printre cele care au avut cele mai dure măsuri anti-covid.