spot_img
7.1 C
București
luni, noiembrie 25, 2024
AcasăDezvaluiriProcurorul SRI 4 case recompensat de DNA

Procurorul SRI 4 case recompensat de DNA

-

Procurorul Ciprian Man, care a condus Serviciul Teritorial Oradea al DNA în ultimii trei ani, a fost delegat la Structura Centrală a instituţiei, locul său urmând să fie luat de către procurorul Adrian Valentin Muntean, începând de vineri, 31 martie.

- Reclama -

Ciprian Man a făcut obiectul mai multor dezvăluiri din presă.

- Advertisement -

Ovidiu Ohanesian si Valer Marian au scris recent in Cotidianul un articol despre procurorul-sef DNA Ciprian Man, seful Serviciului Teritorial Oradea, in care documenteaza cum respectivul procuror i-a nenorocit pe o multime de oameni care l-au ajutat, de la avocati la colegi procurori.

Intr-un interviu din 2014, procurorul DNA Ciprian Man – vazut ca o mare speranta in lupta impotriva coruptiei – se lauda, spunand: „majoritatea cauzelor complexe pe care personal le-am instrumentat ca procuror în cadrul DNA Oradea au fost probate cu sprijinul important al ofițerilor din cadrul SRI”.Deci „probate” cu sprijinul SRI!!! Aveti negru pe alb ca un procuror sef DNA recunoaste ca SRI a facut acte de urmarire penala. Adica pe „probele” de la SRI DNA a inculpat persoane, scria pe facebook Chris Terheș, președintele Coaliției Românilor din SUA împotriva corupției.

- Advertisement -

În seara zilei de 20 octombrie 2009, procurorul Man a fost prins la braconaj, în localitatea Șuncuiuș, de către un echipaj mixt de polițiști și jandarmi, în urma unei sesizări a unui cetățean din localitate, care a observat că Man urmărea o căprioară cu autoturismul, folosind farurile acestuia. A fost întocmit proces-verbal de constatare, dar Man a refuzat să-l semneze. Pentru a scăpa, până la întocmirea procesului-verbal, acesta a solicitat și a obținut în noaptea respectivă o autorizație de vânătoare eliberată pentru un mistreț. Procesul-verbal de constatare a fost înregistrat la Poliția Municipiului Beiuș, dar cauza a fost mușamalizată, întrucât șeful acestei instituții, comisarul Alin Hanis, era consătean, prieten și partener de vânătoare cu Man.Abia după șase ani a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu un denunț penal pentru braconaj împotriva procurorului Ciprian Man, dar s-a emis soluție de clasare, cu motivația că a intervenit prescripția răspunderii penale , scria Cotidianul.

Lui Ciprian Man i se mai reproșează că, tot la Beiuș, ar fi instrumentat părtinitor un dosar de ucidere din culpă (800/P/2007), produs în urma unui accident de circulație, în care avocat al învinuitei Viorica Pustan era nașul său de căsătorie, Tudor Moldovan, fiul prim-procurorului-șef al DNA Oradea, Ioan Moldovan. Procurorul Man a preluat dosarul respectiv, în condiții suspecte, de la o colegă de serviciu și a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuitei, ca fiind nevinovată. În schimb, a dispus începerea urmăririi penale, inculparea și trimiterea în judecată a conducătorului auto aflat în autoturismul din spatele învinuitei absolvite. Judecătoria Beiuș l-a achitat însă pe respectivul conducător auto și a extins acțiunea penală împotriva învinuitei inițiale, pe care a condamnat-o. Curtea de Apel Oradea a menținut această hotărâre, care infirmă soluția vădit părtinitoare a procurorului Man, mai dezvăluia sursa citată.

În cursul lunii noiembrie 2014, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a adresat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o sesizare penală prin care a solicitat cercetarea procurorului Ciprian Man pentru trafic de influență, arătând în esență că, în prima parte a anului 2011, perioadă în care exercita funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, iar Man era procuror la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, acesta i-a solicitat să se implice personal și să preia în anchetă proprie, apoi să finalizeze printr-o soluție de netrimitere în judecată un dosar penal care-l privea pe fratele său, agentul principal de poliție Cătălin Man, care era cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în păstrarea secretului de stat. Inclusiv prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, l-a întrebat dacă este de acord să se soluționeze dosarul respectiv, în caz afirmativ urmând să i-l repartizeze „ca să-l ajutăm pe colegul nostru“. Astfel, în urma mai multor intervenții și tatonări, a acceptat repartizarea dosarului respectiv, iar în cursul noiembrie 2011 a emis soluție de neîncepere a urmăririi penale față de fratele procurorului Man, deși din probele administrate nu rezulta în mod concludent nevinovăția acestuia, mai scria Cotidianul.

În perioada în care a activat la Beiuș, Man a dobândit sau a construit nu mai puțin de patru case în patru ani. Pe unele le-a înstrăinat ulterior. În acest sens, i se impută că nu ar fi consemnat în declarația sa de avere vânzarea unei case în 2011, cu suma de 80.000 de euro, pentru care a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare la un notar prieten din Oradea. În perioada respectivă și-a construit la Beiuș un adevărat palat de 333 metri pătrați.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img