Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au clasat dosarul în care au fost efectuate cercetări în legătură cu dispariția exemplarului original al contractului cu Bechtel.
Inițial, dosarul a fost deschis de DNA, care apoi și-a declinat competența în favoarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 5.
Dosarul a fost clasat deoarece pentru o parte din infracțiuni a intervenit prescripția răspunderii penale.
În august 2013, Dan Șova, la acea vreme ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, a depus la DNA plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu privind protecția informațiilor clasificate, constând în lipsa exemplarului original al contractului de proiectare, construire și finanțare a autostrăzii Brașov — Cluj — Borș, încheiat între statul român, prin CNADNR, și compania americană Bechtel International Inc., precum și a tuturor documentelor subsecvente acestui contract.
Șova le cerea procurorilor să fie efectuate cercetări și pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere, furt sau abuz în serviciu contra intereselor publice.
Plângerea a fost depusă după ce contractul original semnat în 2003 cu americanii de la Bechtel nu a fost găsit în urma verificărilor efectuate de Corpul de control al Guvernului, care a trimis notificări la șase dintre instituțiile statului pentru a identifica exemplarul original, printre care la CNADNR, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, Secretariatul General al Guvernului.
De asemenea, nici compania Bechtel International Inc. nu avea contractul original în limba română.
„Au rezultat indicii privind implicarea reprezentanților Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Justiției și ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. în acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unui număr de trei posibile fapte de natură penală”, se arăta în raportul Corpului de control al Guvernului.
Erau vizați Gheorghe Dobre, fost ministru al Transporturilor, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor Publice, Monica Macovei, fost ministru al Justiției, Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii, precum și Cristian Duică, directorul general al CNADNR.