spot_img
28 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăExternePrimire somptuoasă la Belgrad pentru Putin

Primire somptuoasă la Belgrad pentru Putin

-

Președintele Vladimir Putin a început o vizită de stat în Serbia, într-o încercare de a întări cooperarea cu vechea aliată balcanică a Rusiei, care dorește să adere la Uniunea Europeană. Putin a avut parte de o întâmpinare somptuoasă la Belgrad, fiind întâlnit pe aeroport de președintele Aleksandar Vucic, capitala sârbă fiind împânzită de panouri cu mesaje de bun venit și drapelele rus și sârb, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Cele două țări au relații economice, culturale și religioase strânse, Belgradul făcând eforturi să le mențină, în vreme ce se apropie de UE. Serbia a respins apelurile de a se alătura sancțiunilor economice impuse Rusiei de către Occident, iar Rusia refuză să recunoască independența fostei provincii sârbă Kosovo.

Bătăi de clopot, salve de tun, defilare de bun-venit la care au luat parte zeci de mii de sârbi sub un soare strălucitor, avioane Mig-29 ca escortă pentru avionul prezidenţial rus, străzi pavoazate în culorile Rusiei: autorităţile sârbe nu au făcut rabat la mijloacele puse în joc pentru primirea „scumpului preşedinte Putin”, „drag prieten”, cum se putea citi pe panourile gigantice amplasate între aeroport şi centrul Belgradului.

„Sunt încântat să vizitez Serbia prietenă, soră, să discut despre ce s-a făcut deja şi să conturăm perspectivele cooperării noastre ulterioare”, a comentat Putin, aflat la a patra vizită în fosta republică iugoslavă.

Preşedintele rus şi omologul său sârb Aleksandar Vucic au depus jerbe la Memorialul Eliberatorilor şi la monumentul Soldatului Armatei Roşii din Belgrad, după care au purtat discuţii în spatele uşilor închise la palatul prezidenţial sârb. Putin urma să-l decoreze pe preşedintele sârb cu medalia ordinului Sfântul Alexandru Nevski, o înaltă distincţie de stat rusă.

Sârbi din toată ţara s-au strâns încă de dimineaţă pentru a-l însoţi pe preşedintele rus până la Catedrala Sfântul Sava, unul din principalele lăcaşuri de cult ortodoxe din lume, a cărui renovare a fost finanţată parţial de gigantul rus al gazelor Gazprom şi unde Putin urma să ajungă spre seară. Pe lângă legăturile istorice, religioase şi culturale cu „fratele cel mare slav ortodox”, sârbii sunt recunoscători pentru sprijinul oferit de Moscova în problema Kosovo.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...