Primele efecte ale negocierilor esuate dintre Grecia si Europa. Turisti din tara, refuzati de hotelieri la plata cu cardul

0
204

Anuntul facut de premierul grec Alexis Tsipras despre referendumul din data de 5 iulie cu privire la planul de austeritate propus de creditorii internationali are efecte asupra tranzactiilor din insulele grecesti, transmit Stirile Pro Tv.

Turistii din Grecia sunt sfatuiti sa nu se bazeze pe carduri, ca sa nu se alature cetatenilor eleni ce stau la cozi la bancomate. Cum sunt asteptati sa-si petreaca aici vacanta, in aceasta vara, 120 de mii de romani, agentiile de turism din Romania le recomanda tuturor sa aiba bani la ei. Presa elena a anuntat deja ca hotelurile de pe 3 insule nu mai accepta tranzactiile cu cardul. Iar in zonele aglomerate ar putea izbucni proteste si manifestatii.

Anul aceste s-au intregistrat cresteri de 20 de procente in ceea ce priveste pachetele de vacanta pentru Grecia. Multi dintre turisti urmeaza sa calatoreasca in iulie si august, iar agentii din turism ii sfatuiesc sa uite de carduri.

Mai mult, presa elena a anuntat deja ca pe unele insule turistii nu mai pot sa plateasca cu cardul nici macar la hoteluri, iar multi oameni de afaceri prefera sa isi tina banii in seifuri.

Surse din trei insule diferite sustin ca hotelurile si alte afaceri au incetat sa mai accepte tranzactiile cu cardurile de credit pentru ca le este frica de faptul ca nu vor putea sa retraga banii luni.

Pana acum, turisti romani care sunt in Thassos, de exemplu, spun ca nu au intampinat nicio problema.Daca urmeaza sa porniti la drum cu masina personala, e bine sa alimentati la iesirea din tara.

Turoperatorii romani sustin insa ca nu exista nici cea mai mica intentie din partea grecilor sa isi neglijeze turistii, mai ales ca ei sunt principala lor sursa de venit in aceasta perioada a anului.

„Avem turisti care s-au intors din Grecia si alte cateva sute care urmeaza sa se intoarca. Feedback-ul a fost unul extrem de pozitiv”, spune Alexandra Mitu, agent de turism.

Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment pentru turistii romani care vor sa calatoareasca in aceasta perioada in Grecia. Marti toate categoriile de transportatori maritimi vor fi in greva de avertisment timp de 24 de ore. Asa ca nu este exclus sa aveti nevoie de un plan de rezerva daca aveati stabilit pentru 30 iunie o cursa cu feribotul catre una dintre insulele elene.