spot_img
10.3 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăActualitatePrimarul userist al Brașovului prins în afacerea FC Brașov Scotch Club

Primarul userist al Brașovului prins în afacerea FC Brașov Scotch Club

-

Un denunț a fost depus la DNA împotriva primarului Brașovului Allen Coliban pentru afacerea FC Brașov Scotch Club. O afacere despre care s-a vorbit mult în presa brașoveană.

DENUNȚUL (sursa: newsbv.ro):

- Advertisement -

Prin intermediul căruia înțeleg să aduc la cunoștința organelor de urmărire penală anumite fapte de natură penală săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu de către numitul COLIBAN ALLEN, în calitate de primar al Municipiului Brașov.

I. SCURTĂ PREZENTARE A SITUAȚIEI DE FAPT

- Advertisement -

1. Situația de fapt care stă la baza prezentului denunț pornește de la conduita prezentată în spațiul media de către Primarului Municipiului Brașov, domnul ALLEN COLIBAN, care încă din cursul anului 2020, pentru a-și atrage mai mulți votanți în cadrul alegerilor locale ce urmau să se desfășoare în toamna acelui an, s-a afișat la toate meciurile echipei de fotbal din Liga 3, AS SR BRAȘOV – considerată echipa suporterilor de fotbal din Brașov și succesoarea echipei fanion a orașului, Fotbal Club Brașov. În schimbul sprijinului la alegeri, ALLEN COLIBAN a promis susținere și finanțare echipei AS SR BRAȘOV după ce va ajunge primar.

2. La acel moment și după ce ALLEN COLIBAN a ajuns în fruntea Primăriei Brașov, AS SR BRAȘOV se afla atât din punct de vedere sportiv cât și mediatic în competiție cu echipa CSM CORONA Brașov, echipă ce făcea parte din secția de fotbal a CSM CORONA BRAȘOV, instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Brașov, și implicit a Primarului.

3. Întrucât nu exista o bază legală pentru finanțarea AS SR BRAȘOV, ALLEN COLIBAN a ticluit un plan prin care urma să reușească acordarea ajutorului financiar necesar către AS SR BRAȘOV, săvârșind prin actele și faptele comise în acest scop infracțiunea de abuz în serviciu. În primă fază, primarul a inițiat o serie de demersuri pentru desființarea echipei de fotbal de seniori CSM CORONA BRAȘOV. Pentru a atinge acest scop, a încetat finanțarea clubului chiar după terminarea campionatului din anul competițional 2020-2021, chestiune care în final a condus la desființarea echipei de fotbal seniori CSM CORONA BRAȘOV.

4. Rezumând, apreciem că ALLEN COLIBAN a desființat printr-un abuz echipa de fotbal de seniori a CSM CORONA Brașov, după ce aceasta reușise să promoveze din Liga 3 în Liga 2, iar pe cale de consecință toți banii de la bugetul local pentru finanțarea acestei echipe, respectiv a instituției din care aceasta făcea parte (CSM CORONA BRAȘOV) au fost risipiți inutil. Consecința firească a acestor fapte o reprezintă impactul financiar major asupra bugetului local al municipiului Brașov – prin plata contractelor foștilor fotbaliști ai CSM Corona Brașov în urma deciziilor FRF și a ambițiilor de desființare a echipei de fotbal de seniori a CSM CORONA Brașov, și ca efect imediat următor deființarea întregii secții de fotbal a clubului.

5. În continuare, ALLEN COLIBAN a urmărit să profite de promovarea echipei CSM CORONA BRAȘOV din Liga 3 în Liga 2 prin fuzionarea celor două echipe, iar echipa rezultată să fie AS SR BRAȘOV, pe care ulterior dorea să o transforme în FC BRAȘOV. Acest lucru nu a fost însă posibil întrucât regulamentele Federației Române de Fotbal nu o permiteau. În consecință, Allen Coliban a pus la punct o strategie prin care trebuia înființat un club nou (ONG) care să preia palmaresul, brand-ul, stema și marca echipei fanion a orașului, Fotbal Club Brașov, pe de o parte, iar pe de altă parte jucătorii, staff-ul și locul în campionat al echipei CSM CORONA BRAȘOV.

6. Presat fiind de timp și întrucât dosarele pentru a obține licența în vederea participării în campionat trebuiau depuse în scurt timp, Allen Coliban a profitat și a adus în discuție clubul ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV SCOTCH CLUB, al cărui membru fondator era. Facem o paranteză, și menționăm că ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV SCOTCH CLUB BRAȘOV (denumită în continuare Asociația) funcționează din anul 2019 și are ca scop promovarea și dezvoltarea ramurilor sportive pe plan local, național și internațional. În Asociație au calitatea de membri fondatori numiții Leurzeanu Vlad, Clem Camelia Maria, Mățău Cristian Florin și ALLEN COLIBAN. Astfel, promovând ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV SCOTCH CLUB, primarul Municipiului Brașov a urmărit fuzionarea acestui ONG cu CSM CORONA BRAȘOV, urmând ca mai apoi să preia cu titlu gratuit palmaresul, brand-ul, stema, marca și culorile echipei Fotbal Club Brașov S.A., club intrat în faliment în anul 2017, și să înființeze astfel o nouă echipă. Este de remarcat că aceste demersuri au fost efectuate de numitul ALLEN COLIBAN în timp ce deținea o dublă funcție: Primar al Municipiului Brașov (și pe cale de consecință persoana care deținea, prin intermediul atribuțiilor de serviciu, competența necesară pentru a influența soarta CSM CORONA BRAȘOV) și membru fondator al Asociației Clubul Sportiv Scotch Club (Asociația care urma să fuzioneze cu CSM CORONA BRAȘOV, fiind înființat astfel un nou club).

7. În această conjunctură, la data de 27.05.2021 Asociația Clubul Sportiv Scotch Club a înregistrat o cerere la Primăria Brașov prin care a adus în atenția Consiliului Local Brașov împrejurarea că susține reînființarea clublui de fotbal fanion al brașovului, în acest scop fiind de acord cu modificarea statutului, a denumirii și a organelor de conducere a Asociației. Cum la acea dată avea majoritate în Consiliul Local, în sedința din data de 27.05.2021, ALLEN COLIBAN a convins o mare parte a consilierilor din cadrul Consiliului Local al Municipiului Brașov să voteze o asociere cu această Asociație, din care să facă parte trei instituții și doi consilieri locali. Astfel, în data de 27.05.2021, printr-o Hotărâre de Consiliu, la propunerea Primarului ALLEN COLIBAN, Consiliul Local votează aderarea Municipiului Brasov, alături de Direcția Administrare Infrastructură Sportivă Brașov (DAIS) – componentă a U.A.T. Brasov, care are personalitate juridică proprie, și a Serviciul Public Local de Termoficare Brașov (SPLT) aflat tot în subordinea Consiliului Local. Practic, două instituții aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Brașov, respectiv DAIS și SPLT, au fost introduse forțat în această asociere.

8. Însă, pentru a crea aparența unei situații în care acordul de voință al noilor membri este clar și neviciat exprimat, printr-o adresă din aceași dată, 27.05.2021, Municipul Brașov prin Primar formulează o cerere de adeziune la această Asociație. În aceași zi, 27.05.2021, și DAIS își exprimă intenția de a adera la Asociație. În manieră identică, și SPLT formulează cerere de aderare în Asociație în data de 27.05.2021. De aici este evidentă conivența, întrucât nu poate fi apreciată drept reală situația în care atât hotărârea de consiliu local, cât și cererile de aderare a trei entități diferite, aveau să fie formulate în aceași zi, respectiv 27.05.2021. Cele ce urmează însă înfrâng orice urmă de dubiu cu privire la caracterul nelegal al acțiunilor întreprinse de ALLEN COLIBAN.

9. În continuarea demersurilor vizând situația Asociației, ALLEN COLIBAN a obținut în aceeași zi – 27.05.2021, și rezervarea de denumire – ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV – FOTBAL CLUB BRAȘOV-STEAGUL RENAȘTE, iar ulterior, a reușit la Judecătoria Brașov să schimbe, în mod surprinzător în doar câteva zile, denumirea din ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV SCOTCH CLUB în ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV – FOTBAL CLUB BRAȘOV-STEAGUL RENAȘTE. Este de notorietate faptul că toate aceste rezervări de denumiri și schimbări de statut la diferite instituții sunt de durată, iar faptul că ele au fost obținute în foarte scurt timp ridică anumite semne de întrebare. Dând dovadă de maximă eficiență, în aceeași dată de 27.05.2021, se dă o declarație autentificată la notar, prin care membrii fondatori arată că odată cu aprobarea de către Consiliul Local al acestor aderări se adoptă și noul act constitutiv al Asociației.

10. În data de 27.05.2021, prin dispoziția nr. 999, Primarul Municipiul Brașov o deleagă pe doamna PITIȘ PAULA în calitate de reprezentant al Municipiului Brașov în Adunarea Generală a Asociației. Evident, la aceeași dată, prin dispoziția nr. 24 domnul CERNICA EMILIAN, director al DAIS, împuternicește un reprezentant în Adunarea Generală a Asociaților a CLUBULUI SPORTIV SCOTCH CLUB BRAȘOV, iar prin decizia nr. 32 din 27.05.2021 domnul IONUȚ MIRCEA MARIN, director al SPLT Brașov, împuternicește un reprezentant în Adunarea Generală a Asociaților a CLUBULUI SPORTIV SCOTCH CLUB BRAȘOV. Se face și un proces-verbal în data de 27.05.2021 prin care Consiliul Director al Asociației analizează cererile de dobândire formulate, le avizează, și apoi Adunarea Generală le aprobă, în aceeași zi. După aprobarea asocierii a fost votat în Consiliul Local al Municipiului Brașov contractul de cesiune dintre CSM CORONA BRAȘOV și ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV – FOTBAL CLUB BRAȘOV-STEAGUL RENAȘTE. Ulterior acestor demersuri au fost înaintate către Comisiile FRF documentele pentru cesiunea către noul club a drepturilor de joc ale fostei CSM CORONA BRAȘOV, obținându-se avizul favorabil.

11. În paralel au fost acordate de către Municipiul Brașov clubului sportiv ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV – FOTBAL CLUB BRAȘOV-STEAGUL RENAȘTE dreptul de folosință a denumirii și mărcii Fotbal Club Brașov cu titlu gratuit, și s-a stabilit că poate să-i finanțeze direct pe cei de la ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV – FOTBAL CLUB BRAȘOV-STEAGUL RENAȘTE (fosta Asociația Clubul Sportiv Scotch Club, al cărei membru fondator este COLLIBAN ALEN).

HCL 382/20.07.2021 Consiliul Local al Municipiului Braşov, întrunit în şedinţă extraordinară la data de 20 iulie 2021, Analizând Referatul de aprobare nr. 76.350 din 19.07.2021, al Primarului Municipiului Braşov, în calitate de iniţiator: Art. 1. Se aprobă transmiterea către Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște a dreptului de folosință exclusivă, cu titlu gratuit, asupra mărcilor F.C. BRAȘOV și FOTBAL CLUB BRAȘOV ROMÂNIA, precum și a drepturilor derivate din exploatarea acestora, pentru activitatea sportivă derulată de această structură sportivă, pentru tot sezonul competițional 2021 – 2022 în Liga a II-a.

12. Prin hotărâre de Consiliu Local a fost aprobat contractul de finanțare și implicit au fost acordate sume importante în vederea sprijinirii FOTBAL CLUB BRAȘOV-STEAGUL RENAȘTE.

HCL 383/20.07.2021 Consiliul Local al Municipiului Braşov, întrunit în şedinţă extraordinară la data de 20 iulie 2021, analizând Referatul de aprobare nr. 76.946 din 20.07.2021, al Primarului Municipiului Braşovîn calitate de iniţiator: Art. 1. Se aprobă finanțarea activității Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște din bugetul local al Municipiului Brașov cu suma de maxim 1.000.000 lei, conform Contractului de finanțare, Anexa nr. 1, parte integrantă din prezenta hotărâre.
HCL 489/29.09. 2021 Consiliul Local al Municipiului Braşov, întrunit în şedinţă ordinară la data de 29 septembrie 2021, analizând Referatul de aprobare nr. 102.151 din 22.09.2021, al Primarului Municipiului Braşovîn calitate de iniţiatorArt. 1. Se aprobă finanțarea activității Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște din bugetul local al Municipiului Brașov cu suma de 3.500.000 lei, conform Actului adițional nr. 1 la Contractul de finanțare, Anexa nr. 1, parte integrantă din prezenta hotărâre.

13. La data de 24.06.2021, ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV – FOTBAL CLUB BRAȘOV-STEAGUL RENAȘTE, și-a actualizat Statutul în ceea ce privește noile modificări care au operat. Atragem atenția asupra unui lucru deosebit de important, și anume acela că noul Statut al Asociației, astfel cum a fost actualizat, prevede modificări și în privința structurii membrilor fondatori. Astfel, în forma actualizată a statutului figurează drept membrii fondatori Municipiul Brașov prin primar, Leurzeanu Vlad, Clem Camelia Maria, Mățău Cristian Florin și ALLEN COLIBAN. Actul constitutiv, în forma sa avută înainte de actualizarea ce a operat în data de 24.06.2021, prevedea doar 4 membri fondatori – Leurzeanu Vlad, Clem Camelia Maria, Mățău Cristian Florin și COLIBAN ALLEN, iar în forma sa de după modificare, prevede și dobândirea calității de fondator a Municipiului Brașov, deși acesta din urmă a fost cooptat doar în calitate de nou asociat, astfel cu prevede atât HCL 319/27.05.2021 precum și Adresa nr. 56848/2021 prin care Municipiul Brașov reprezentată prin primar a formulat cerere de adeziune pentru a adera în calitate de membru asociat în Asociația Clubul Sportiv Scotch Club (actuala ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV – FOTBAL CLUB BRAȘOV-STEAGUL RENAȘTE)

14. Dosarul având ca obiect actualizarea statutului Asociației s-a judecat în data de 15.06.2021, iar la aceeași dată instanța s-a pronunțat asupra cererii cu care a fost învestită, Judecătoria Brașov luând act de forma actualizată a noului Statul, reținând ca membri fondatori pe următorii: Municipiul Brasov prin primar, Leurzean Vlad, Clem Camelia Maria, Mațău Cristian Florin, COLIBAN ALLEN. Or, Municipiul Brașov nu a fost nicicând membru fondator. Municipiul a fost cooptat prin cererile de adeziune aprobate în aceeași zi, dar nu a figurat drept membru fondator.

15. Se observă din actele pe care le vom depune în susținerea prezentei aceea că Statutul Asociației a fost actualizat la notar în data de 24.06.2021. Însă ultima cerere având ca obiect înregistrarea anumitor modificări în componența Asociației a fost depusă la Judecătoria Brașov la data de 31.05.2021 și formează obiectul dosarului anteindicat. Subliniem astfel faptul că Statutul actualizat al Asociației din data de 24.06.2021 a fost întocmit la notar, dar nu a fost înregistrat nicicând pe rolul instanței competente. În data de 24.06.2021, ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV – FOTBAL CLUB BRAȘOV- STEAGUL RENAȘTE informează Consiliul Local al Municipiului Brașov că își exprimă acordul privind cesiunea dreptului de participare în liga a II-a. Prin HCL nr. 373/25.06.2021 – privind cesionarea dreptului de participare în liga a II-a a Clubului CSM Corona Brașov către ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV – FOTBAL CLUB BRAȘOV-STEAGUL RENAȘTE, s-a avizat favorabil cesionarea cu titlu definitiv și gratuit de către CSM Corona Brașov a dreptului de participare în liga a II-a, obținut prin merit sportiv de către echipa de fotbal seniori a clubului sportiv Municipal Corona Brașov secția fotbal, către Asociație.

16. Prin aceeași Hotărâre de Consiliu Local s-a avizat cedarea – preluarea tuturor activelor și pasivelor ce decurg din cesionarea dreptului de participare în liga a II-a a clubului CSM Corona Brașov către Asociație. În acest sens, între Clubul Sportiv Municipal Corona Brașov și Asociație a fost încheiat contractul de cesiune a dreptului de participare în liga a II-a, contract ce a fost înregistrat la CSM Corona Brașov sub nr. 2309 din 29.06.2021, iar la Asociație fiind înregistrat sub nr. 15 din 29.06.2021. La data de 29.06.2021, domnul ALLEN COLIBAN și doamna CLEM CAMELIA MARIA depun (sau doresc să creeze această aparență) două adrese care nu poartă număr de înregistrare, prin care anunță că începând cu data prezentelor adrese se retrag din calitatea de membru fondator al Asociației și solicită a se lua act de această manifestare de voință. Cu privire la aceste cereri însă, menționăm aceea că nu se cunoaște dacă s-a luat efectiv act de cele comunicate Asociației, respectiv dacă au produs vreodată efectele juridice avute în vedere, întrucât acestea trebuiau înregistrate în registrul special ținut la Judecătoria Brașov.

17. La data de 27.07.2021, Municipiul Brașov reprezentat legal de primarul ALLEN COLIBAN, în calitate de instituție finanțatoare, încheie contractul nr. 42/79910/27.07.2021 pentru finanțarea de la bugetul local a activității sportive cu ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV – FOTBAL CLUB BRAȘOV-STEAGUL RENAȘTE, contract regăsit la anexa nr. 1 la HCL nr. 383/20.07.2021. Obiectul contractului îl constituie finanțarea activității Asociației din bugetul local al Municipiului Brașov cu suma de un milion de lei în vederea acoperirii cheltuielilor detaliate în solicitarea nr. 19 din 15.07.2021 a Asociației. Tot cu referire la această chestiune, respectiv asumarea cheltuielilor generate de spațiul și plata utilităților sediului administrativ al Asociației, ducem în atenția anchetatorului și împrejurarea că sediul Asociației se află chiar la adresa de domiciliu a actualului primar al Municipiului Brașov, respectiv ALLEN COLIBAN, imobil situat în Municipiul Brașov, Piața Teatrului nr.3.

18. Cu ocazia controlului Curții de Conturi în cursul anul 2022, ALLEN COLIBAN împreună cu alți membri ai Asociației, realizează că sunt probleme în ceea ce privește calitatea pe care o dețin în Asociație și incidența conflictului de interese a anumitor membri, sens în care înțelege să prezinte comisiei de control cereri de retragere din Asociație. Produce în aces sens documente datate cu 29.06.2021, numite Cereri de Retragere din Asociație a numiților Coliban Allen și Clem Camelia Maria, prin care arată că se retrag din calitatea de membru fondator și membru al Asociației și solicită să se ia act de cererile lor. Însă, foarte important, nu există documente din care să reiasă dacă aceste cereri au fost înregistrate, la ce dată au fost înregistrate, și dacă au intervenit modificări în statutul/actul de constituire. Cu atât mai puțin, nu avem dovada că acestea au fost înregistrate la Judecătoria Brașov. Chiar dacă am aprecia că aceste cereri nu au fost întocmite pro causa, și că data înscrisă pe acestea este cea reală, aceste cereri nu au produs efecte, întrucât nu au fost înregistrate.

19. În final, chiar și în această manieră, reținând ca fiind reale și producătoare de efecte cererile de retragere din Asociație, totuși, în data de 24.06.2021la propunerea lui ALLEN COLIBAN,ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV – FOTBAL CLUB BRAȘOV- STEAGUL RENAȘTE informează Consiliul Local al Municipiului Brașov că își exprimă acordul privind cesiunea dreptului de participare în liga a II-a, pentru ca prin HCL nr. 373/25.06.2021 să se avizeze favorabil cesionarea cu titlu definitiv și gratuit de către CSM Corona Brașov a dreptului de participare în liga a II-a. În toată această perioadă, de la bugetul local, s-au dat peste 4.500.000 lei către acest club sportiv. S-a dat folosința gratuită a bazelor sportive, s-au cesionat sigla și palmaresul fostului Fotbal Club Brașov și activitatea jucătorilor fostei CSM Corona Brașov. Altă facilitate acordată prin HCL, la inițiativa primarului, către ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV – FOTBAL CLUB BRAȘOV- STEAGUL RENAȘTE este sediul administrativ al clubului, dat în folosință gratuită, precum și demersul de a fi utilizat Stadionul Tineretului, tot cu titlu gratuit.

II. TEMEINICIA DENUNȚULUI

20. În raport de starea de fapt anterior descrisă solicităm începerea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a numitului COLIBAN ALLEN pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 297 Cod penal, având în vedere argumentele ce urmează a fi dezvoltate în continuare.

21. În calitate de primar al Municipiului Brașov, în cursul anului 2021, în mod repetat, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în contextul acordării nelegale a unei finanțări nerambursabile de la bugetul local către Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște (denumită anterior Asociația Clubul Sportiv Scotch Club, în cadru căreia avea calitate de membru fondator), cu ştiinţă, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitate de ordonator principal de creditenumitul COLIBAN ALLEN a aprobat efectuarea de plăţi către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște – în cuantum de 4.500.000 lei, încălcând astfel dispozițiile art. 5 din O.G. 119/1999.

22. În calitate de primar al Municipiului Brașov, în cursul anului 2021, cu știință, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu privind gestionarea bunurilor din patrimoniul localității, a asigurat folosința gratuită către Asociația Clubului Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște, în cadrul căreia avea calitatea de membru fondator, a unor spații cu destinația de sediu administrativ, situate în incinta bazei sportive Sala Sport Stadionul Metrom, str. Carpaților nr. 66B, Brașov, pentru o perioadă de 2 ani, bază sportivă aflată în proprietate publică a Municipiului Brașov.

23. În calitate de primar al Municipiului Brașov, în cursul anului 2021, cu ştiinţă, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privind gestionarea bunurilor din patrimoniul localităţii,a cedat dreptul de folosință exclusivă, cu titlu gratuit, asupra mărcilor F.C. BRAȘOV și FOTBAL CLUB BRAȘOV ROMÂNIA, precum și a drepturilor derivate din exploatarea acestora, pentru activitatea derulată de către această structură sportivă, pentru tot sezonul competițional 2021 – 2022 în Liga a II-a, către Asociația Clubului Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște, în cadrul căreia avea calitatea de membru fondator.

24. În calitate de primar al Municipiului Brașov, în cursul anului 2021, cu ştiinţă, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privind gestionarea bunurilor din patrimoniul localităţii, a inițiat avizarea de către Consiliul Local a cesiunii cu titlu definitiv și gratuit de către Clubul Sportiv Municipal Corona Brașov a dreptului de participare în Liga a II-a obținut prin merit sportiv de către echipa de fotbal seniori a Clubului Sportiv Municipal Brașov (secția fotbal), către Asociația Clubului Sportiv Fotbal Club Brașov- Steagul Renaște, precum și avizarea transmiterii activității fotbalistice aferente grupelor de seniori, copii și juniori de la secția de fotbal a Clubului Sportiv Municipal Corona Brașov, către Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște. (H.C.L. 373/2021)

25. Structura sportivă non-profit menţionată a obținut din exploatarea bunurilor, mărcilor și drepturilor derivând din exploatarea acestor mărci pentru activitatea sportivă un avantaj patrimonial, cauzând totodată o pagubă bugetului local, în subsidiar fiind vătămate interesele legitime ale CSM Corona Brașov, obținute din promovarea în Liga a II-a de Fotbal din România.

26. Sub aspectul actelor materiale constând în cedarea cu titlu gratuit a mărcilor. F.C. BRAȘOV și FOTBAL CLUB BRAȘOV ROMÂNIA, cesionarea cu titlu definitiv și gratuit a dreptului de participare în Liga a II-a și a activității fotbalistice obținute prin merit sportiv de către C.S.M. CORONA BRAȘOV, precum și transmiterea dreptului de folosință gratuită cu privire la imobil, antrenarea răspunderii penale a numitului COLIBAN ALLEN, în calitatea sa de ordonator principal de credite, se raportează la normele art. 23 alin. 2 lit. b din Legea 273/2006, privind responsabilitatea ordonatorului de credite pentru ”urmărirea modului de realizare a veniturilor”. Astfel, deși potrivit art. 108 din O.U.G. 57/2019, Consiliile locale şi Consiliile judeţene hotărăsc, în condiţiile prevăzute în partea a V-a a prezentului cod, ca bunurile ce aparţin domeniului public sau privat, local sau judeţean, după caz, să fie date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică, nu trebuie omisă obligația ordonatorului de credite prevăzută de textul de lege anterior referit; considerând acest argument legal subliniem așadar că numitul COLIBAN ALLEN avea totodată calitatea de ordonator de credite dar și calitatea de membru fondator al asociației non-profit, beneficiara acestor drepturi constituite cu titlu gratuit.

27. Prin prisma acestor precizări, arătăm că au fost încălcate și dispozițiile art. 227 și 228 din O.U.G. 57/2019. În conformitate cu dispozițiile art. 227 prev. în Codul Administrativ, (OUG 57/2019),

regimul incompatibilităților aplicabil funcției de primar este cel prevăzut în cartea I, titlul IV din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice (…), iar constatarea și sancționarea stării de incompatibilitate precum și a conflictului de interese pentru persoanele care ocupă funcția de primar se realizează în condițiile Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor.

Alesul local aflat în conflict de interese în condițiile prevăzute de legea 161/2003, are obligația legală să se abțină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru soț/soție, precum și asociație sau fundație din care face parte. (art. 228 alin. 1, lit. a) și f) din codul administrativ).

28. Potrivit principiilor de drept administrativ, votul dat în Consiliul local se raportează la oportunitatea măsurii ce urmează a fi hotărâtă. Filtrul legalității proiectelor de hotărâri ale Consiliului local este realizat în prealabil de secretarul unității administrativ -teritoriale, conform dispozițiilor art. 136 din O.U.G. 57/2019. În continuarea acestui argument arătăm că hotărârile consiliului local evocate nu produc efecte per se, ci condiționat de încheierea ulterioară a contractelor ce constituie anexă a hotărârilor consiliului local. Or, în contextul în care consilierii locali, fiind asigurați de legalitatea proiectului de hotărâre ca urmare a faptului că a fost parcursă procedura prevăzută de art. 136 din O.U.G. 57/2019, au votat în necunoștință de cauză cu privire la împrejurările concrete vis-a-vis de componența membrilor asociați în cadrul asociației beneficiare. Pe cale de consecință, aceștia nu cunoșteau starea de incompatibilitate în care s-a aflat numitul COLIBAN ALLEN. Semnarea contractelor reprezentând anexă a H.C.L.-urilor evocate anterior de către numitul COLIBAN ALLEN în calitate de reprezentant al unității administrativ-teritoriale se circumscrie unei stări de incompatibilitate ce nu poate fi exonerată de răspundere penală.

29. Este adevărat că potrivit dispozițiilor art. 21 alin. 2 Cod penal este justificată fapta prevăzută de legea penală constând în îndeplinirea unei obligații impuse de autoritatea competentă, în forma prevăzută de lege, dacă aceasta nu este în mod vădit ilegală. Cu toate acestea numitul COLIBAN ALLEN, deși avea obligația legală de a aduce la îndeplinire hotărârile Consiliului Local, acesta nu poate fi exonerat de răspundere penală câtă vreme hotărârile Consiliului Local erau vădit ilegale, prin raportare la starea de incompatibilitate a acestuia. De altfel COLIBAN ALLEN era singurul care cunoștea caracterul nelegal al hotărârilor, membrii consiliului local neavând reprezentarea faptului că primarul localității acționează în dublă calitate: reprezentant al U.A.T. Municipiul Brașov și membru fondator al asociației beneficiare.

29. Prin prisma acestor precizări, putem aprecia că faptele numitului COLIBAN ALLEN se circumscriu unei participații improprii la abuz în serviciu, acesta, în calitate de inițiator al proiectelor de hotărâri de consiliu local determinând membrii consiliului local să voteze aceste propuneri, aceștia din urmă neavând reprezentarea stării de incompatibilitate în care se afla alesul local.

30. Având în vedere starea de fapt prezentată mai sus, reiese în mod clar aceea că domnul primar ALLEN COLIBAN avea obligația de a se abține de la încheierea actului juridic, respectiv contractul de finanțare nr. 42/79910/27.07.2021 pentru finanțarea de la bugetul local a activității sportive cu Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște (Anexă a H.C.L. 383/2021), precum și a actului adițional al acestui contract de finanțare prin intermediul căruia s-a majorat suma finanțată cu suma de 3.500.000 lei (H.C.L. 489/2021), precum și Contractul de licență exclusivă a mărcilor F.C. Brașov și Fotbal Club Brașov România (Anexă a H.C.L. 382/2021), întrucât acesta se afla într-o evidentă stare de incompatibilitate cauzată pe de o parte de calitatea acestuia de membru fondator în cadrul Asociației care a primit finanțarea de la Municipiul Brașov prin primar ALLEN COLIBAN, acesta fiind și ordonatorul de credit al Municipiului, iar pe de altă parte, este cauzată și de faptul că doamna CLEM CAMELIA MARIA, concubina acestuia, are aceeași calitate de membru fondator în Asociație.

31. În concluzie, ALLEN COLIBAN, în virtutea calității sale de primar al Municipiului Brașov, a participat și a contribuit în mod direct la finanțarea cu suma de 4.500.000 lei, precum și la constituirea cu titlu gratuit a unor drepturi de folosință în favoarea Asociației din care dumnealui face parte în calitate de membru fondator, aspect interzis de normele legale indicate mai sus.

32. Un element esențial constă în aceea că, inițiatorul tuturor H.C.L. – urilor prin care s-au efectuat finanțări ori prin care s-au constituit drepturi cu titlu gratuit în favoarea Asociației anterior referită, este numitul ALLEN COLIBAN; astfel, deși avea obligația de a se abține de la încheierea acestor contracte întrucât se afla în stare de incompatibilitate, este chiar inițiatorul hotărârilor de consiliu local (consiliu local în care partidul din care face parte avea majoritate) ce au stat la baza încheierii acestor contracte. Conform art. 228 alin. (2) din O.U.G. 57/2019,

alesul local aflat în conflict de interese în condiţiile prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, are obligaţia să se abţină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru asociaţia sau fundaţia din care alesul local face parte.

Or în acest context, numitul COLIBAN ALLEN s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât a participat la adoptarea hotărârilor de consiliu local ce au fundamentat încheierea contractelor și totodată a încheiat aceste contracte în calitate de primar al unității administrativ teritoriale, obținând foloase materiale pentru asociația în care deținea calitatea de membru fondator.

33. Pentru a decide existenţa elementului material al infracţiunii de abuz în serviciu, este esenţială stabilirea atribuţiilor inculpatului în vederea determinării cu exactitate a faptului neîndeplinirii, sau îndeplinirii defectuoase a acestora. În acest context, evidențiem dispozițiile anterior evocate, respectiv art. 228 alin. (2) din O.U.G. 57/2019, dispoziții potrivit cărora în exercitarea atribuțiilor, alesul local trebuie să se abțină de la orice act de natură a genera un conflict de interese.

34. Sub aspectul actelor materiale constând în transmiterea dreptului de folosință exclusivă, cu titlu gratuit, a unor spații cu destinația de sediu administrativ, situate în incinta bazei sportive Sala Sport Stadionul Metrom, str. Carpaților nr. 66B, Brașov, pentru o perioadă de 2 ani, constând în cesionarea cu titlu definitiv și gratuit a mărcii FOTBAL CLUB BRAȘOV ROMÂNIA și F.C. BRAȘOV, dar și constând în cesionarea cu titlu gratuit și definitiv a dreptului de participare în Liga a II-a și activitatea sportivă a C.S.M. CORONA BRAȘOV, apreciem a fi fost încălcate atribuțiile ce îi revin potrivit art. 5 din O.U.G. 119/1999. Potrivit acestor dispoziții, conducătorii entităților publice, precum și persoanele care gestionează fonduri public și/sau patrimoniu public au obligația să realizeze o bună gestiune financiară prin asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în desfășurarea activității. Or prin prisma acestor dispoziții, apreciem că atribuțiile ce îi reveanu numitului COLIBAN ALLEN, în calitate de ordonator de credite,constau în neasigurarea principiilor enunțate, respectiv legalitatea operațiunilor juridice și economicitatea acestor operațiuni.

35. În ceea ce privește legalitatea operațiunilor facem următoarele precizări:

  • Conform art. 108 din O.U.G. 57/2019, Consiliile locale şi Consiliile judeţene hotărăsc, în condiţiile prevăzute în partea a V-a a prezentului cod, ca bunurile ce aparţin domeniului public sau privat, local sau judeţean, după caz, să fie date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică. Cu toate acestea asociația beneficiară a acestor cesiuni cu titlu gratuit nu este o entitate care să poată beneficia de acordarea unei folosințe gratuite, nefiind o instituție de utilitate publică, astfel cum prevede art. 5 pct. 29 din OU.G. 57/2019 raportat la art. 38 din O.G. 26/2000. Pe cale de consecință, asociația în discuție nu putea beneficia de o folosință gratuită constituită de Consiliul Local, întrucât nu îndeplinește condițiile legale, fapt pentru care numitul a COLIBAN ALLEN a încălcat atribuțiile ce îi revin potrivit art. 5 din O.U.G. 119/1999;
  • Cu referire la economicitatea operațiunilor juridice, facem precizarea că cesionarea cu titlu gratuit a mărcilor constituie o măsură ce contravine intereselor U.A.T. Brașov întrucât dreptul de a utiliza aceste mărci a fost achiziționat de aceasta în procedura insolvenței F.C. BRAȘOV S.A.. Așadar, câtă vreme U.A.T. a cheltuit sume de bani pentru achiziționarea acestor mărci, operațiunea de transmitere cu titlu gratuit a acestor mărci către asociația în care numitul COLIBAN Allen avea calitatea de membru fondator devine lipsită de economicitate și eficiență.

36. Urmarea imediată a faptei de abuz constă în cauzarea unei pagube în patrimoniul U.A.T. Municipiul Brașov reprezentată de finanţările acordate, dar și prin cedarea cu titlu gratuit de active și folosința gratuită a imobilului, în esență nelegale. Astfel, s-a produs un prejudiciu egal cu suma finanţată, aceasta reprezentând totodată şi un avantaj patrimonial pentru Asociaţia Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște; de asemenea, paguba încercată de U.A.T. Brașov urmează a se raporta la contravaloarea chiriei bazei sportive pentru perioada de folosință, precum și contravalorea mărcilor și a drepturilor ce derivă din cesionarea dreptului de participare în Liga a II-a și a activității fotbalistice. În condiţiile constatării nelegalităţii atribuirii sumei către structura sportivă, apreciem că aceasta reprezintă un folos necuvenit, astfel că se reţine îndeplinit şi elementul material al infracţiunii prevăzute de art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000.

37. Prin faptele săvârșite de numitul ALLEN COLIBAN, s-a adus atingere intereselor publice prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, iar fapta care a produs o astfel de urmare prezintă pericol social deosebit, în raport cu împrejurarea că a fost săvârşită tocmai de cel care, dată fiind calitatea sa specială, avea obligaţia apărării legalităţii în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img