spot_img
4.5 C
București
joi, noiembrie 21, 2024
AcasăActualitatePrimarul userist al Brașovului nu vrea "Deșteaptă-te, române!"

Primarul userist al Brașovului nu vrea „Deșteaptă-te, române!”

-

- Reclama -

”Deșteaptă-te, române!”, imnul de stat al României, a fost compus de Andrei Mureșanu, poet și revoluționar din Transilvania.  Nicolae Bălcescu l-a etichetat drept  ”Marseilleza românilor”, iar versurile sale au inspirat, de-a lungul timpului, sentimentele patriotice ale românilor.Inițial,”Deșteaptă-te, române!” s-a numit ”Un răsunet” și a fost scris de Andrei Mureșanu la Brașov, în plină revoluție pașoptistă (1848), pe melodia anonimă a unui vechi imn religios intitulat ”Din sânul maicii mele”. Imnul va fi publicat, în luna iulie a aceluiași an, în ”Foaie pentru minte, Inimă și literatură”, devenind marșul revoluționarilor pașoptiști.Atunci când a compus ”Un răsunet”/”Deșteaptă-te, române!”, Andrei Mureșanu a locuit în casa de pe strada Castelului, iar imobilul a devenit, astfel, un adevărat simbol național. Acum, imobilul cu valoare istorică indiscutabilă este scos la vânzare pentru suma de 1,5 milioane de euro, iar această informație a declanșat discuții contradictorii între reprezentanții Consiliului Local Brașov și primarul USR, Allen Coliban, scrie Gândul.

- Reclama -

Eduard Uzunov, președintele companiei imobiliare Regatta Estate, i-a trimis și o scrisoare deschisă primarului Brașovului, Allen Coliban, precizând că societatea pe care o reprezintă este ”reprezentant exclusiv” pentru casa în care a locuit poetul Andrei Mureșanu.

- Advertisement -

Cu o valoare culturală și istorică deosebită, locuința ar trebui să rămână în patrimoniul cultural al Brașovului și al României, motiv pentru care ar trebui făcut ”front comun”, dar asta în cazul în care primarul Allen Coliban înțelege ” valoarea inestimabilă a acestei proprietăți”.

Doresc să vă informez prin prezenta că societatea Regatta Estate este reprezentant exclusiv pentru vânzarea «Casa Andrei Mureșanu» din Cetatea Brașovului, imobil monument istoric amplasat pe strada Castelului nr. 39.

- Advertisement -

Imobilul are o valoare istorică și culturală inestimabilă. În această clădire a locuit Andrei Mureșanu, poetul care a creat nemuritoarele versuri ale Imnului Național al României, «Deșteaptă-te, române!» (…) Pentru a evita achiziția și exploatarea lui într-un sens care nu face cinste acestui imobil atât de reprezentativ pentru România, cred că trebuie să facem front comun pentru a-l păstra și a-l onora cum se cuvine în patrimoniul nostru cultural.

Personal, sunt convins că atât dumneavoastră personal – cât și instituția pe care o reprezentați – înțelegeți valoarea inestimabilă a acestei proprietăți și veți lua în considerare oportunitatea de a achiziționa imobilul pentru a-l reda publicului, împreună cu tot ce reprezintă el, cultural și istoric .

Țin să menționez că Muzeul Casa Mureșenilor, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, este imobilul în care a locuit Iacob Mureșianu, vărul lui Andrei Mureșanu. Muzeul păstrează documente și înscrisuri legate de Imnul Național, dar Andrei Mureșanu a scris pentru prima dată versurile Imnului Național în imobilul amplasat astăzi pe Str. Castelului”, i-a transmis Eduard Uzunov primarului Allen Coliban.

Contactat de Gândul, viceprimarul Brașovului, Sebastian Rusu, a precizat că i s-a propus primarului Allen Coliban ca Primăria Brașov să cumpere casa în care a trăit poetul Andrei Mureșanu, numai că edilul orașului nu este interesat, chiar dacă are ”apetit pentru cumpărături”.

Proiectul a aparținut consilierilor locali PNL, a mai spus viceprimarul Sebastian Rusu, iar primarul USR Allen Coliban ”nu îi place”.

Noi am venit să-i propunem domnului primar să cumpărăm Casa Imnului, unde s-a născut Andrei Mureșanu și unde a fost compus Imnul României, unul din simbolurile țării noastre. Este de vânzare Casa Imnului. Problema este că, fiind proprietar o firmă, nu ajungea neapărat informația la Primărie, firma își poate cesiona părțile sociale și nu avem niciun drept de preempțiune.

Este normal să nu cumpărăm un simbol al acestei țări, dar să ne intereseze un mall? Nici nu se compară valoarea, era vreun milion de euro. O proprietate extraordinară, în centrul Brașovului, cu acces la două străzi, Aleea de sub Tâmpa și Strada Castelului. Asta de ce nu ne interesează, dacă tot avem un apetit pentru cumpărături? Numai că acesta a fost proiectul PNL și nu-i place domnului primar”, a spus viceprimarul Sebastian Rusu, în exclusivitate pentru Gândul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img