Primarul liberal al Devei i-a înfuriat pe mineri: Sâmbăta şi duminica, ei nu lucrează. Foarte bine, ei stau acasă la căldurică. Replica minerilor: Sâmbăta şi duminica minerii nu stau la căldură. Nu ştiu dacă au prins două week-enduri din ianuarie încoace în care să stea acasă. Am fost la muncă. Şi astăzi suntem la muncă

0
119

„Minerii au intrat în grevă. Nu mai vor să lucreze 100 de mineri. O problemă socială? E dreptul lor să intre în grevă. Pentru ce? Că nu s-au plătit salariile câteva zile şi se vor plăti în 26 februarie. Şi pentru nişte sporuri. Au făcut grevă. Şi care-i problema? Se va rezolva în câteva zile. Sâmbăta şi duminica, ei nu lucrează, minerii. Foarte bine, ei stau acasă la căldurică. Dar în contract spune 33 – 34 de vagoane minimum, în fiecare zi, trebuie să livreze minele din Valea Jiului către Termocentrala Mintia. Şi ele furnizează 15 vagoane într-o zi. În altă zi a fost o inundaţie, s-a surpat nu ştiu ce într-o galerie – nu am putut să scoatem cărbune, nu vă trimitem cărbunele numai poimâine sau poate răspoimâine. Păi dacă nu există ritmicitate cu ce să funcţioneze termocentrala, cu aer? Există un lanţ, cu mai multe verigi, unde s-a produs blocajul? La furnizarea cărbunelui ritmic. Eu ca devean, ce pot să fac? Să îi iau pe toţi devenii, să mergem noi în locul minerilor în Valea Jiului, să intrăm în abataje, în subteran şi să extragem cantitatea de cărbune necesară pentru a face o garnitură de tren în fiecare zi. Acesta este rolul primarului Devei şi al devenilor? Să mă fac eu miner la 53 de ani? Nu. Rolul nostru este să plătim contractual facturile pentru care Termocentrala Mintia a livrat agent termic către Deva, ceea ce am făcut”, a afirmat Florin Oancea, primarul liberal al Devei, într-o emisiune de televiziune difuzată vineri pe InfoTV Deva.

Declaraţiile lui Florin Oancea i-au înfuriat pe o parte a reprezentanţilor minerilor. „Sâmbăta şi duminca minerii nu stau la căldură. Nu ştiu dacă au prins două week-enduri din ianuarie încoace în care să stea acasă. Am fost la muncă. Şi astăzi suntem la muncă, unii dintre noi, care avem rsponsabilităţi, să stăm la pompe, să tragem apele ca mina să nu se inunde”, spune Marius Miron, unul dintre reprezentanţii minerilor conform adevarul.ro.

De miercuri, seara, şi până în prezent, peste 90 de mineri de la Exploatarea Minieră Lupeni au rămas blocaţi în subteranul minei, pentru a protesta, nemulţumiţi de faptul că nu au primit salariile pe luna ianuarie, care trebuiau să le fie virate în 15 februarie. În noaptea de miercuri spre joi, oamenii au oprit lucrul, iar joi dimineaţă, la finalul programului, au refuzat să mai iasă din mină. Minerii nu vor să mai aştepte până la sfârşitul lunii februarie, pentru a-şi primi salariile. Tot miercuri, de dimineaţă, angajaţii Exploatării Miniere Livezeni au refuzat intrarea în şut pentru câteva ore. Angajaţii de la Livezeni au încetat protestul, după ce în Valea Jiului s-a deplasat prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, care i-a asigurat că până la sfârşitul lunii februarie îşi vor primi drepturile restante. În noaptea de joi spre vineri, minerii din Vulcan au mărşăluit până în faţa Minei Lupeni pentru a-şi arăta susţinerea faţă de ortacii lor. De asemenea, circa 100 de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran. Activitateacelor patru mine din Valea Jiului (Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan) a fost oprită. De asemenea, Termocentrala Mintia a fost oprită, în lipsa cărbunelui, astfel că peste 4.000 de locuinţe din Deva, împreună cu unele clădiri publice, nu mai primesc căldură şi apă caldă.