spot_img
24.4 C
București
sâmbătă, octombrie 1, 2022
AcasăEconomiePrimarul din Roșia Montană acuză includerea în patrimoniul UNESCO

Primarul din Roșia Montană acuză includerea în patrimoniul UNESCO

-

- Reclama -

Decizia UNESCO de a include Roşia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii nici pentru locuitori, nici pentru ţară, a declarat Eugen Furdui, primarul din Roşia Montană pentru Digi24.

„Cu siguranţă, în momentul de faţă, e o decizie defavorabilă pentru comunitate şi pentru ţară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunităţii, decât greutăţi, adică obligativităţi în plus, în ceea ce priveşte reconstruirea şi renovarea unui imobil”, a spus Furdui pentru Digi24. 

Primarul a adăugat că localitatea a fost grav afectată de inundaţii şi multe case sunt avariate. „Aşa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru ţară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu şi lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roşia Montană”, a adăugat el.

El a explicat că decizia este defavorabilă pentru comunitate pentru că restaurarea şi modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale şi birocraţie”. Potrivit primarului, „oamenii de aici nu sunt bogaţi, oamenii din mediul rural au fost obişnuiţi să-şi repare imobilul cum au putut” şi faptul că nu văd „alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roşia Montană. 

El a mai anunţat că va cere fonduri de la autorităţi în acest sens şi a adăugat că mare parte din comunitate nu-şi dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, aşa cum a fost făcut proiectul, şi că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.

Declaraţia făcută de priarul din Rişia Montană vine în contextul în care Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, reunit online la Fuzhou (China), a luat decizia privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...