spot_img
20.7 C
București
sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăAnalizePrima țară din lume care a ales președinte un gay

Prima țară din lume care a ales președinte un gay

-

Minuscula Republică San Marino, o enclavă din teritoriul italian, a ales vineri în funcţia de şef al statului un bărbat care este homosexual, o decizie ce ar reprezenta, potrivit declaraţiilor sale, o premieră mondială, informează AFP.

- Reclama -

Paolo Rondelli, fost ambasador al statului San Marino la Washington, este unul dintre cei „doi căpitani regenţi”, aleşi printr-un sufragiu indirect, care vor conduce acest micro-stat cu 34.000 de locuitori, în următoarele şase luni, conform tradiţiei locale.

Pe contul lui de Facebook, Paolo Rondelli, în vârstă de 58 de ani, a declarat că el este „probabil primul şef de stat din lume care face parte din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali)”.

San Marino, un micro-stat în care populaţia are opinii majoritar conservatoare, a demarat în ultimii ani o serie de reforme care vizează consolidarea drepturilor civile. Pe lângă dezincriminarea homosexualităţii – ce era pasibilă de pedeapsă cu închisoare până în 2004 -, San Marino a recunoscut în 2016 cuplurile fără a mai face distincţie între sexe, iar locuitorii săi au votat la un referendum din 2021 în favoarea legalizării avorturilor.

Marco Tonti, preşedintele asociaţiei Arcigay din Emilia-Romagna, regiunea italiană în care se află statul San Marino, a salutat acest „eveniment istoric”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img