17.2 C
București
sâmbătă, iunie 14, 2025
AcasăAnalizePrima grevă in 100 de ani la uzina Ford din Koln durează...

Prima grevă in 100 de ani la uzina Ford din Koln durează de 2 săptămâni

-

Peste 10.000 de angajați ai uzinei Ford din Köln au intrat în grevă. Gestul lor, care este o premieră în istoria de 100 de ani a fabricii, nu prevestește nimic bun pentru companie, transmite DW.

- Reclama -

O bandă alb-roșie bloca miercuri dimineață porțile fabricii Ford din Köln. Două bilețele cu mesajul ”Accesul spărgătorilor de grevă se face prin poarta 1”, lipite pe structurile metalice de acces, păreau inutile, în condițiile în care apelul la protest a fost respectat cu sfințenie de aproape toți angajații. Astfel, peste 10.000 din cei 11.500 de angajați și-au încetat activitatea pentru 24 de ore, după cum a precizat pentru DW reprezentantul sindicatului IG Metall, David Lüdtke.

- Advertisement -

Unul dintre greviști este Ahmet Cözmez, inginer în cadrul departamentului de dezvoltare a producției la Ford. „Suntem neliniștiți, nervoși și tensionați. Compania Ford este în sângele nostru”, spune tânărul de 30 de ani pentru DW.

El își amintește cum bunicul său, proaspăt venit cu trenul de la Istanbul la Köln ca muncitor în 1970, s-a angajat în producție la constructorul american de automobile, iar ulterior a ajuns chiar membru al comitetului de întreprindere și a reprezentat angajații în consiliul de supraveghere al Ford. ”Părinții și bunicii din familia noastră mereu spuneau că, odată angajat la Ford, acolo vei munci până la pensie.” Însă vremurile s-au schimbat, iar compania americană anunță că vrea să disponibilizeze 2900 de angajați ai fabricii sale din Köln.

- Advertisement -

Solidaritate cu muncitorii de la Ford

Greva, care durează deja de două săptămâni, este primul protest oficial de acest fel din istoria fabricii Ford din Köln. Nemulțumiri mai existaseră în 1973 cu prilejul unei așa-numite ”greve sălbatice” a lucrătorilor din comunitatea turcă, dar ea nu a fost organizată de niciun sindicat recunoscut.
La actuala grevă iau parte nu doar angajații Ford, ci și membri ai sindicatului IG Metall, muncitori din minerit și din industria chimică din toată Germania.

Experții din industrie prevăd un viitor sumbru pentru Ford în Europa: 

”Situația companiei este rea, iar perspectivele sunt și mai rele”, a declarat Ferdinand Dudenhöffer, expert în domeniu, directorul Institutului CAR din Bochum. El spune că Ford nu are anvergura necesară în sectorul autoturismelor pentru a putea opera în mod profitabil în Europa.

Fapt este că afacerile Ford în Europa au început să scadă cu mult timp în urmă. Un exemplu sugestiv este micul automobil Ford Fiesta. Produs timp de decenii la Köln, acest model de mare succes a fost oprit în 2023 pentru a face loc modelelor electrice.

În prezent, Ford produce două mașini electrice la Köln, dar vânzările sunt mult sub așteptări, așa încât investițiile de aproximativ două miliarde de euro în noua producție de mașini electrice rămân un pariu pierdut. ”Producătorii auto germani au trecut târziu la modelele electrice, iar Ford pare să aibă și mai multe dificultăți în acest domeniu”, explică Anita Wölfl, expertă la Centrul ifo pentru Economie Inovatoare și Transformare Digitală, pentru DW.

- Advertisement -
spot_img