spot_img
6.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăActualitatePrima consecință a războiului ucrainean: SUA este, din nou, cel mai mare...

Prima consecință a războiului ucrainean: SUA este, din nou, cel mai mare producător de petrol din lume. Pentru prima dată exporturile americane de gaz natural lichefiat în Europa depășesc livrările de gaz rusești

-

În timp ce efectele războiului din Ucraina fac ca Europa să se teamă cel mai rău pe frontul aprovizionării, SUA se repoziționează în scenariul energetic și, pentru prima dată, exporturile sale de gaz natural lichefiat către Europa depășesc livrările de gaz rusești. Aceasta este ceea ce citim într-o analiză în Wall Street Journal a lui Daniel Yergin, un economist american și expert în energie și vicepreședinte al IHS Markit. „Exporturile rusești, care reprezintă în mod normal aproximativ 30% din consumul de gaze în Europa, au scăzut semnificativ din cauza prețurilor. Și cu prețurile la gaze europene de aproximativ patru ori mai mari decât în ​​mod normal, exporturile americane au crescut pentru a umple decalajul”, transmite Agi.

Potrivit lui Yergin, „tensiunile actuale din Ucraina subliniază că creșterea extraordinară a producției de petrol și gaze din SUA reprezintă o resursă geopolitică și economică care contribuie la securitatea energetică globală”.

- Advertisement -

„Cu piețele strânse ale petrolului și capacitatea de rezervă limitată, reluarea producției de țiței din SUA, care ar putea adăuga peste 900.000 de barili pe zi în acest an, este o compensare majoră”, scrie el explicând că „fără reluarea aprovizionării din SUA, prețurile petrolului probabil că vor fi chiar mai mari.”

Pe măsură ce industria autohtonă de petrol și gaze continuă să se redreseze după scăderea prețurilor din primăvara anului 2020 cauzată de debutul pandemiei de Covid, SUA este din nou cel mai mare producător de petrol din lume, cu aproape 20% peste Arabia, Saudită și Rusia.

- Advertisement -

„Țara – scrie Yergin – este pregătită să devină anul acesta cel mai mare exportator mondial” iar acest lucru, adaugă el, „se dovedește a fi esențial pentru a evita o penurie globală și pentru a menține luminile aprinse în Europa”.

„Astăzi nu există nicio îndoială cu privire la importanța geopolitică a noii poziții americane în sectorul petrolier”, scrie Yergin, potrivit căruia criza din Ucraina și criza energetică europeană fac lumină asupra impactului global al producției de petrol și gaze din SUA”. „Un nou acord cu Iranul ar putea modera parțial creșterea. Dar dacă un nou val de virus virulent sau varianta Omicron nu încetinește economia chineză, prețurile vor rămâne ridicate”, conchide economistul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img