Prietena soției lui Florian Coldea și dosarul lui Sorin Blejnar

0
242

Procurorii anticorupție spun că fostul șef al ANAF Sorin Blejnar ar fi luat bani ca să-l protejeze pe Radu Nemeș care făcea evaziune cu produse petroliere. Familia lui Nemeș era însă în strânsă legătură cu o avocată din Bacău, Mirela Olariu, care la rândul ei era prietenă cu Dorina Coldea, soția fostului adjunct al SRI, Florian Coldea.  DNA spune că Nemeș avea legături și cu Elan Schwartzenberg. Acesta din urmă, în perioada când a patronat Realitatea Tv, a angajat-o acolo pe Irina Chirică, o persoană foarte apropiată de fostul șef al SRI București, Vasile Cămărăscu, scrie România Liberă care vorbește de verigile lipsă din dosar.

Mirela Olariu este o avocată din Bacău prietenă cu Diana Nemeș și care, potrivit unor surse judiciare, se ocupa cu înființatul de firme pentru soții Nemeș.  Olariu avea conexiuni foarte bune și la nivelul SRI, fiind prietenă foarte bună la acel moment cu Dorina Coldea, soția fostului adjunct al SRI, Florian Coldea.

În altă ordine de idei, în paralel cu dosarul Nemeș-Blejnar, procurorul Carmen Damian – mutat între timp la DNA, deschidea în octombrie 2013 cazul cunoscut public ca dosarul Realitatea TV în care sunt puși sub urmărire penală peste 10 persoane pentru modul cum a intrat televiziunea în insolvență și lupta care s-a dat între gruparea Schwartzenberg și gruparea Cozmin Gușă – Maricel Păcuraru pentru controlul postului de televiziune.

Cronologic, primul care a preluat televiziunea de la Sorin Ovidiu Vântu este omul de afaceri Elan Schwartzenberg, mai scrie Rl.

Potrivit acuzațiilor aduse de DNA în dosarul Realitatea TV , ”demersurile infracționale au fost derulate de un învinuit care, deși avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron și a solicitat intrarea în insolvență. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC „Realitatea Media” SA și, sub pretextul finanțării acesteia, prin mărirea succesivă a creanței (prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate) a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanțelor cu 52% din totalul creanțelor și a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media”

De asemenea, spun procurorii, ”potrivit probelor administrate, suma inițială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC „Realitatea Media” SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut”. Surse judiciare spun că interpusul despre care vorbește DNA este Elan Schwartzenberg iar banii din evaziune sunt banii din evaziunea fiscală cu produse petrolieră a rețelei condusă de Radu Nemeș.

Imediat după preluarea controlului Realității TV, în 2011 Schwartzenberg o punea președinte al Consiliului de Administrație al televiziunii pe Irina Chirică, logodnica fostului șef al SRI București, Vasile Cămărăscu.

De altfel, Cozmin Gușă declara în 2013 după ce a fost audiat la DNA în legătură cu modul în care s-a făcut preluarea acţiunilor Realitatea Media că procurorii l-au întrebat despre Schwartzenberg, Codruț Marta, Vîntu și Sebastian Ghiță.

La ieşirea din sediul DNA, Guşă a spus că acest caz este desprins din cel în care este cercetată dispariţia lui Codruţ Marta, astfel că, implicit, a fost întrebat de anchetatori care a fost rolul acestuia în Realitatea Media.

Guşă a precizat că le-a spus anchetatorilor că, la un moment dat, Codruţ Marta a deţinut o funcţie de administrator al unei componente a grupului, respectiv agenţia de presă Newsin, făcând declaraţii despre vizitele lui Marta la această publicaţie.

Întrebat ce a declarat despre contribuţia lui Elan Schwartzenberg, Guşă declara în 2013 că nu a mai vorbit cu acesta dinainte de plecarea sa din ţară.