spot_img
5.6 C
București
sâmbătă, decembrie 21, 2024
AcasăDezvaluiriPrietena lui Kovesi l-a albit pe judecătorul lui Coldea&Dumbravă

Prietena lui Kovesi l-a albit pe judecătorul lui Coldea&Dumbravă

-

Detaliile dosarului de trafic de influență în care sunt anchetați generalii SRI (r) Florian Coldea și Dumitru Dumbravă readuc în discuție o situație mai veche dar în același timp de actualitate în legătură cu modul în care au fost soluționate pe vremuri dosarele penale în care erau anchetați și condamnați ”dușmanii” celor doi, scrie newsonline.ro.

- Reclama -

CE SUSȚINE NEWSONLINE:

- Advertisement -

Denunțătorul celor doi, Cătălin Hideg l-a înregistrat pe Dumbravă când îi spunea că se poate rezolva problema bine pentru denunțător la Curtea de Apel București.

În completul de la Curtea de Apel București care gestionează dosarul lui Hideg este și magistratul Mariana Constantinescu. Aceasta din urmă, împreună cu judecătorul Ovidiu Richițeanu, a rezolvat în 2020 condamnarea la închisoare cu executare a ofițerului SRI (r) Daniel Dragomir, unul dintre cei mai vocali contestatari atât a lui Coldea cât și a lui Dumbravă.

- Advertisement -

O serie de documente judiciare deținute și analizate de www.newsonline.ro, dezvăluie atitudinea mai prietenoasă decât ar fi permis prevederile legale avută de DNA față de judecătorul Ovidiu Richițeanu după ce acesta a înclinat balanța pentru condamnarea lui Dragomir.

Pe 30 iulie 2020 se înregistra la Direcția Națională Anticorupție un dosar de trafic de influență în urma unui denunț formulat de două doamne, Jana Păun și Irina Cernat. Denunțătoarele erau inculpate pentru evaziune fiscală și fuseseră condamnate, la fond, la Tribunalul Ilfov, iar la acel moment dosarul se afla pe rolul Curții de Apel București la completul format din judecătorii Ciprian Ghiță și Raluca Andraș.

Pe scurt, denunțul viza faptul că cele două doamne fuseseră contactate pe 6/7 iulie 2020 de un personaj care le promiseseră că le rezolvă dosarul prin intermediul președintelui Secției I Penale, judecătorul Ovidiu Richițeanu. O altă condiție pusă de traficantul de influență a fost aceea ca doamnele să-și schimbe avocatul și să-l înlocuiască cu un profesor universitar foarte cunoscut în prezent.

După o anchetă care ar putea fi caracterizată ca superficială pe 20 august 2020 procurorul DNA Ramona Jardieanu decide să schimbe încadrarea din trafic de influență în înșelăciune și declină dosarul la Parchetul Cornetu.

În mod normal, în astfel de denunțuri, practica procurorilor DNA care făceau o anchetă efectivă, atunci când aveau competența să ancheteze magistrați,  era de a organiza întâlniri monitorizate operativ între denunțători și traficantul de influență pentru a lăsa discuțiile să curgă. Și asta pentru a verifica în mod concret dacă influența traficantului este una reală, și, după caz, de a pune bani marcați la dispoziție. La acel moment însă DNA nu mai avea competență să ancheteze magistrați dar procurorul anticorupție a preferat să nu trimită cauza spre cercetare la organul competent să ancheteze magistrați.

Ca să schimbe încadrarea și să decline dosarul la Cornetu, procuroarea DNA Jardieanu ia o declarație dată de Irina Cernat care ar fi spus că făptuitorul vizat nu ar fi făcut vorbire de implicarea membrilor completului de judecată sau de implicarea președintelui secției I penale, judecătorul Richițeanu, în influențarea membrilor completului care soluționa dosarul celor două denunțătoare.

Prima denunțătoare, Jana Păun, în denunțul inițial formulat arăta însă că în mod expres traficantul le-a promis implicarea lui Richițeanu și că dacă sunt probe împotriva lor judecătorul le va scoate.

Măcar pentru această contradicție flagrantă procurorul Ramona Jardieanu din cadrul Secției a II-a a DNA era obligată să decline dosarul la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, competentă să ancheteze magistrați la acel moment.

Chiar și fără acea ultimă declarație, oricum, foarte straniu este faptul că D.N.A. a păstrat chiar și pentru scurt timp în instrumentare dosarul nr. 337/P/2020, deși în acea perioada nu avea competență să ancheteze cauze privind infracțiuni comise de magistrați, nedeclinându-l de la început la unitatea de parchet competenta, respectiv S.I.I.J.

Rapiditatea cu care Secția a II-a din DNA condusă de procurorul Ana Dana a aruncat dosarul la Cornetu este însă în totală contradicție cu practica DNA anterioară pe dosarele cu magistrați.

Un Raport al Inspecției Judiciare din 2019 arăta că undeva la 3.000 de procurori și judecători au fost supravegheați prin măsuri operative timp de patru ani, din 2014  până în 2018.

Ana Dana este și în prezent o foarte apropiată colaboratoare a Laurei Codruța Kovesi, procurorul șef al EPPO, aceasta făcând parte din primul lot de procurori pe care Kovesi i-a adus la EPPO după ce a început recrutarea de personal.

În același timp cu Ana Dana la EPPO a ajuns și procurorul Constantin Irina care i-a instrumentat dosarul lui Cătălin Hideg.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img