spot_img
20.3 C
București
joi, septembrie 28, 2023
AcasăAnalizePreședintele și guvernul polonez se bat pe controlul Justiției

Președintele și guvernul polonez se bat pe controlul Justiției

-

Președintele polonez Andrzej Duda, a prezentat un proiect alternativ la reforma controversată a justiției inițiată de guvern, precum și o propunere de revizuire constituțională. Aceste schimbări ar limita puterile guvernului în numirea judecătorilor și ar conferi mai multă putere președintelui. Presa poloneză, citată de Eurotopics explică motivațiile președintelui, transmite RFI.

- Reclama -

Potrivit Newsweek Polonia, „Manevra lui Duda este îndreptată spre liderul partidului Lege și Justiție, Jarosław Kaczyński, pentru că întârzie tentativa partidului de a prelua controlul asupra justiției – ultima piesă lipsă din planul menit a pune statul sub tutelă. Dacă Kaczyński ar fi avut o justiție părtinitoare, ar fi putut să-și urmeze în liniște reforma anunțată de mult timp în mass-media privată sau să impună revizuirea legii electorale, ceea ce ar favoriza PiS. Dacă Duda refuză de acum înainte să ratifice legile care îi sunt trimise, PiS ar prefera să-l înlocuiască pe președinte cu un altul mai docil. Dar Kaczyński nu poate face acest lucru”.

Mai vehementă, Gazeta Wyborcza notează: „Nu scrie nicăieri în Constituție că președintele trebuie să fie în serviciul liderului partidului de guvernământ. Opoziția nu are niciun interes să-l înarmeze pe președinte cu noi privilegii înscrise în Constituție. Nu are nici un interes să susțină o revizuire constituțională propusă de un președinte care în mod oficial ignoră Constituția. În ceea ce privește Constituția, președintele nu are nici o credibilitate. „

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img