Președintele și guvernul polonez se bat pe controlul Justiției

0
145

Președintele polonez Andrzej Duda, a prezentat un proiect alternativ la reforma controversată a justiției inițiată de guvern, precum și o propunere de revizuire constituțională. Aceste schimbări ar limita puterile guvernului în numirea judecătorilor și ar conferi mai multă putere președintelui. Presa poloneză, citată de Eurotopics explică motivațiile președintelui, transmite RFI.

Potrivit Newsweek Polonia, „Manevra lui Duda este îndreptată spre liderul partidului Lege și Justiție, Jarosław Kaczyński, pentru că întârzie tentativa partidului de a prelua controlul asupra justiției – ultima piesă lipsă din planul menit a pune statul sub tutelă. Dacă Kaczyński ar fi avut o justiție părtinitoare, ar fi putut să-și urmeze în liniște reforma anunțată de mult timp în mass-media privată sau să impună revizuirea legii electorale, ceea ce ar favoriza PiS. Dacă Duda refuză de acum înainte să ratifice legile care îi sunt trimise, PiS ar prefera să-l înlocuiască pe președinte cu un altul mai docil. Dar Kaczyński nu poate face acest lucru”.

Mai vehementă, Gazeta Wyborcza notează: „Nu scrie nicăieri în Constituție că președintele trebuie să fie în serviciul liderului partidului de guvernământ. Opoziția nu are niciun interes să-l înarmeze pe președinte cu noi privilegii înscrise în Constituție. Nu are nici un interes să susțină o revizuire constituțională propusă de un președinte care în mod oficial ignoră Constituția. În ceea ce privește Constituția, președintele nu are nici o credibilitate. „