spot_img
34.8 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăAnalizePreședintele Serbiei boicotează summitul UE-Balcanii de Vest: Serbia și cetățenii Serbiei merită...

Președintele Serbiei boicotează summitul UE-Balcanii de Vest: Serbia și cetățenii Serbiei merită respect

-

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că nu va participa la 6 decembrie, la Tirana, la summit-ul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, deoarece decizia (premierului Kosovo) Albin Kurti de a-l numi pe Nenad Rašić în funcția de ministru nu a fost condamnată de UE. Vučić a apreciat desemnarea lui Rašić drept „rușinoasă”, „acesta fiind cel mai blând cuvânt pe care îl poate folosi”.

„Rašić a primit mai puțin de 1% din voturi. Aceasta demonstrează că se dorește persecutarea și expulzarea sârbilor din Kosovo” – a declarat Vučić, adăugând că se observă o atitudine anti-sârbească și din partea UE, care nu a condamnat noua numire, deși a fost încălcat atât acordul de la Bruxelles, cât și dreptul internațional.

- Advertisement -

„S-au încălcat toate normele și principiile democratice potrivit cărora o funcție este acordată celui care a obținut cele mai multe voturi și nu celui care a primit mai puțin de 1% din voturi. Nu le pasă, deoarece este în concordanță cu interesele unei puteri europene și împotriva sârbilor” – a declarat Vučić, adăugând că nimeni din Serbia nu va participa la Tirana, la summit-ul UE-Balcanii de Vest.

„Nimeni din Serbia nu va fi la Tirana la 6 decembrie, dar voi din Europa și Balcanii de Vest veniți, luați diurne, călătoriți cu avionul și vorbiți despre Serbia care este vinovată. Nu-i nicio problemă, totul este în ordine. Lucrați fără Serbia și să vedem ce o să realizați” – a transmis Vučić, adăugând că data viitoare europenii ar trebui să aibă grijă când se adresează Serbiei.

„Data viitoare când vă adresați Serbiei aveți în vedere dacă se aplică ce s-a convenit la Bruxelles, aveți grijă ce declarați. Serbia și cetățenii Serbiei merită respect” – a declarat Vučić, adăugând că Serbia are și alte probleme importante, cum ar fi energia.

Premierul Kosovo, Albin Kurti, l-a desemnat pe sârbul Nenad Rašić, în funcția de ministru pentru comunități și revenirea refugiaților sârbi, funcție ocupată până acum o lună de Goran Rakić, care și-a înaintat demisia după decizia autorităților kosovare privind reînmatricularea vehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare emise de Serbia. La ultimele alegeri parlamentare, inițiativa civică Libertate, Justiție și Supraviețuire din care face parte Nenad Rašić, a obținut 1.508 voturi, în timp ce la aceleași alegeri, Lista Sârbă din care face parte Goran Rakić a obținut 44.407 de voturi

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img