spot_img
3.4 C
București
sâmbătă, februarie 4, 2023
AcasăAnalizePreședintele Serbiei: Situația din Kosovo este în fierbere. Sârbii sunt maltratați, torturați

Președintele Serbiei: Situația din Kosovo este în fierbere. Sârbii sunt maltratați, torturați

-

Situaţia din Kosovo şi Metohija este „literalmente în fierbere”, a declarat luni preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

- Reclama -

Adresându-se jurnaliştilor sârbi din Oslo, el a remarcat că „situaţia din Kosovo şi Metohija este la propriu în fierbere”. „Am fost copleșit de sârbii [din Kosovo și Metohija], pentru că, știți, sunt maltratați, torturați”, a spus el, amintindu-și cazurile în care autoritățile nerecunoscute din Kosovo le-au interzis cetățenilor sârbi să voteze și i-au arestat ilegal. El a amintit, de asemenea, de 19 cazuri când poliția din Kosovo a pătruns în teritoriul populat de sârbi.

Vucic se află într-o vizită de două zile în Norvegia pentru a discuta chestiuni energetice, problema Kosovo și Metohija și relațiile bilaterale.

Pe 5 noiembrie, sârbii din Kosovo și Metohija au părăsit toate instituțiile guvernamentale din Kosovo nerecunoscut după ce autoritățile kosovari au decis să-i amendeze pe cei care nu și-au schimbat plăcuțele de înmatriculare sârbe începând cu 22 noiembrie. Amenzile se vor ridica la 150 de euro. După 21 aprilie 2023, când perioada de tranziție s-a încheiat, poliția din Kosovo va fi autorizată să sechestreze mașinile cu numere sârbești.

În urma discuțiilor intermediate de UE dintre Belgrad și Pristina din 23 noiembrie, prim-ministrul nerecunoscutului kosovar Albin Kurti, sub presiunea Statelor Unite, a renunțat la politica de amenzi pentru plăcuțele de înmatriculare sârbe.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img