spot_img
-3.2 C
București
joi, februarie 9, 2023
AcasăAnalizePreședintele Serbiei: Nu voi ezita să demisionez dacă ajută la salvarea țării

Președintele Serbiei: Nu voi ezita să demisionez dacă ajută la salvarea țării

-

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat luni într-un mesaj adresat națiunii că nu va ezita să demisioneze dacă demisia sa ajută la salvarea ţării sale.

- Reclama -

„Oricum, acesta este ultimul meu mandat. Îmi cunosc îndatoririle. Dacă este nevoie să salvez statul și să câștige timp, nu voi ezita. <…> Trăiesc pentru țara mea. Sunt soldatul țării mele și voi face ce este în interesul statului la un moment dat”, a spus el.

Vucic a vorbit în context de amenințări din partea Occidentului pentru a recunoaște Kosovo și a impune sancțiuni Rusiei.

Serbia suportă presiuni occidentale pentru a-şi normaliza relaţiile cu Kosovo, în special din partea europenilor care pun în balanţă procesul său de aderare la UE, a declarat luni preşedintele sârb Aleksandar Vucic, notează AFP.

Preşedintele sârb a afirmat că s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţi ai Uniunii Europene, Franţei, Germaniei, Italiei şi Statelor Unite, care susţin o normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo şi cu această ocazie i-a lansat un ultimatum.

Occidentul ameninţă că va opri procesul de integrare europeană a Serbiei, încetarea investiţiilor şi sancţiunr, dacă Belgradul nu acceptă noul plan „franco-german” de negocieri cu Pristina, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic în discursul său adresat naţiunii luni.

„S-a spus: trebuie să acceptați acest plan [de negocieri cu Pristina], iar dacă nu îl acceptați în întregime – și, de facto, acestea sunt noile cadre de negociere – vă veți confrunta, în primul rând, cu oprirea procesului de integrare în UE; în al doilea rând, oprirea și retragerea investițiilor; și în al treilea rând, măsuri politice și economice cuprinzătoare care vor provoca pagube mari Republicii Serbia. Acesta a fost un citat”, a spus Vucic.

„Anularea regimului fără vize dintre Serbia și UE ar deveni o chestiune intr-o săptămână. La fel și retragerea investițiilor din Serbia”, a reiterat Vucic.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img