Președintele Serbiei între Merkel și Putin

0
76

„Putin este prietenul Serbiei, dar ne respectă alegerea pentru Uniunea Europeană”. Iată ce declară președintele Serbiei , Alexandr Vučić, într-un interviu acordat ziarului spaniol El Pais, transmite RFI.

Președintele Vučić,  recunoaște că în calea aderării țării sale la Uniunea Europeană există un obstacol major și anume Kosovo.

„Nu este deloc simplu”, spune președintele sârb. ”Există încă multă ură, dar trebuie să o depășim și să încercăm să găsim un compromis. În caz că mă întrebi dacă sunt optimist, ei bine, nu sunt. Dar vom continua să facem eforturi pentru a ajunge la un compromis. Nu pot garanta că cealaltă parte va face același lucru„, afirmă el.

Însă Vučić se confruntă, de asemenea, la el acasă, cu o reticență semnificativă față de ideea aderării la UE. Este vorba despre Biserica Ortodoxă, care consideră Kosovo drept inima Serbiei și leagănul spiritual al credinței sale. Biserica a declarat că, dacă prețul pentru aderare este de a renunța la pretențiile de suveranitate asupra Kosovo, atunci nu merită.

Vučić spune că a fost rănit de aceste remarci: „În realitate, dezbaterea nu este despre cu sau fără Kosovo, este vorba despre obținerea unui acord și a unei soluții„.

V-a oferit Vladimir Putin o cale diferită de UE?”, întreabă reporterul de la El Pais.

Sincer, nu. El este un prieten al Serbiei, dar a respectat întotdeauna alegerile noastre”.

Vučić, notează El Pais, este apreciat de cancelara Angela Merkel și, în același timp, menține legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin.

Liderii europeni, care sunt sceptici în privința aderării Serbiei la Uniune, nu privesc favorabil această prietenie. Unii dintre ei consideră că Serbia va fi un cal troian trimis de ruși pentru a eroda Bruxellesul din interior. Vučić se amuză de idee și spune că nu este nimic greșit să fii prieten cu rușii.

Rușii, ca și spaniolii, ne susțin unitatea teritorială. Dacă veniți în Serbia și îi întrebați pe oameni pe cine preferă, pe spanioli sau pe danezi, 90% vor spune pe spanioli. Asta are de-a face cu problema Kosovo„, spune președintele sârb.