Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat vineri că reprezentanţi de rang înalt ai diferitelor ţări ar putea veni în Serbia în ianuarie pentru a face presiuni asupra Belgradului cu privire la problema Kosovo şi Metohija.
„Mă aştept ca giganţii lumii să vină la mine în prima jumătate a lunii ianuarie să mă înveţe cum să ajung la un acord care le place. Îmi face întotdeauna greaţă, dar mă voi întâlni cu ei frumos şi mă voi preface că mă simt foarte bine, mi-au plăcut aceste conversații minunate și așa mai departe”, a declarat președintele sârb reporterilor. „Ne aflăm într-o perioadă dificilă cu privire la problema Kosovo și Metohija, dar ne vom lupta. Le-am promis asta oamenilor noștri din Kosovo și Metohija”.
Anterior, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz i-au scris o scrisoare comună președintelui sârb, îndemnându-l să ia decizii dificile cu privire la problema Kosovo și Metohija și și-au trimis, de asemenea, consilierii lor să exploreze opțiuni pentru promovarea dialogului dintre Belgrad și Pristina. Vucic a spus că a refuzat să accepte documentul care i-a fost prezentat de consilierii UE ca foaie de parcurs pentru soluționarea conflictului.
Situația din Kosovo s-a deteriorat brusc pe 6 decembrie, când forțele speciale ale teritoriului nerecunoscut, însoțite de patrule ale Misiunii Uniunii Europene în Kosovo, au ocupat sediul comisiilor electorale din nordul Kosovo și Metohija. Populația sârbă a respins kosovarii, care au fugit peste râul Ibar. Pe 8 decembrie, aproximativ 350 de ofițeri de poliție din Kosovo au invadat nordul provinciei, populat de sârbi, cu vehicule blindate și au blocat partea de nord a Kosovska Mitrovica. La 10 decembrie, poliția kosovară din Kosovska Mitrovica a arestat un fost polițist sârb sub acuzații false. Ca răspuns, populația sârbă a ieșit în stradă și a baricadat autostrăzile în mai multe așezări.
Guvernul autoproclamatului Kosovo și-a pus forțele armate în alertă de luptă completă pe 26 decembrie. Ministrul sârb al apărării Milos Vucevic și ministrul de Interne Bratislav Gasic au răspuns spunând că forțele armate sârbe au primit, de asemenea, ordin de către președintele Alexandar Vucic să fie în luptă completă. alerta. Situația s-a stabilizat pe 28 decembrie.