Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a afirmat că ţara sa este supusă unor presiuni uriaşe legat de criza din Ucraina, dar şi-a exprimat încrederea că va putea rezista acestor presiuni şi se va putea apăra fără ca reputaţia să-i fie afectată, relatează Tanjug conform Agerpres.
Comentând, marţi, o remarcă făcută la televiziunea croată RTL în sensul că nu ar mai trebui să i se permită să „stea aşezat pe două scaune, unul la Bruxelles şi unul la Moscova”, Vucic a subliniat că Serbia „are un singur scaun – al ei propriu”.
„Nici nu mă aşteptam la ceva mai bun de la marii noştri prieteni de la Zagreb”, a spus ironic preşedintele sârb.
Acesta a menţionat că a avut intense convorbiri în ultimele zile cu oficiali din mai multe ţări, adăugând: „Atât despre marele respect pentru independenţa şi dreptul altor ţări de a decide singure”.
„Vom persevera şi ne vom apăra cât de bine putem pentru că avem o singură ţară, dar nu e uşor”, a continuat el, exprimându-şi totuşi convingerea că Serbia are un viitor bun, poate rezista presiunilor şi „îşi poate păstra mândria naţională şi demnitatea, evitând totodată mânia marilor puteri, pentru că de obicei acestea şi-o manifestă asupra ţărilor mai mici”.
Întrebat ce poziţie va adopta Serbia la apropiata sesiune a Adunării generale a ONU consacrate crizei din Ucraina, Aleksandar Vucic a spus că Serbia susţine principiul integrităţii teritoriale, dar nu şi sancţiunile.
Serbia a fost întotdeauna de partea corectă a istoriei şi are dreptul să-şi aleagă tabăra în funcţie de propriile interese, a declarat la rândul său preşedintele Parlamentului sârb, Ivica Dacic, ca răspuns la remarci ale oficialilor croaţi în sensul că Serbia trebuie să formuleze o poziţie clară în conflictul ruso-ucrainean.
Croaţii „au arborat de fiecare dată steagul fiecărui ocupant venit” şi Croaţia vrea să-şi aleagă tabăra conform propriilor interese, a afirmat marţi Dacic, care este liderul Partidului Socialist Sârb.
Şi Serbia trebuie să aibă dreptul de a face o alegere, a adăugat el.
„Ne spun că trebuie să alegem partea corectă. Noi am fost întotdeauna de partea corectă, adică am fost mereu de partea opusă celei unde era Croaţia”, a menţionat politicianul sârb.
Acesta a comentat şi pe marginea interdicţiilor impuse de numeroase ţări canalelor de media Russia Today şi Sputnik, precizând că Serbia nu va urma exemplul lor.