spot_img
1.4 C
București
marți, februarie 7, 2023
AcasăAnalizePreședintele Serbiei acuză la Davos că din cauza UE a scăzut dramatic...

Președintele Serbiei acuză la Davos că din cauza UE a scăzut dramatic dorința sârbilor de integrare europeană: Occidentul a luat Kosovo din Serbia, dar protejează cu orice preț integritatea teritorială a Ucrainei. Nu trebuie să ne spuneți în fiecare zi: Recunoașteți Kosovo, impuneți sancțiuni Rusiei. Calmați-vă, oameni buni, avem propria noastră țară, propriile noastre interese

-

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat, miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că popularitatea ideii de a adera la Uniunea Europeană este în descreștere în Serbia și Macedonia de Nord, deoarece țările candidate nu se simt respectate de Bruxelles.

- Reclama -

„Există o scădere bruscă a popularității Uniunii Europene nu numai în Serbia, ci și în Macedonia de Nord”, a spus el. „Întrebarea este cum ar vota oamenii acum”.

„Merită să ne gândim de ce este așa. Dacă aceasta este vina noastră și a macedonenilor, atunci trebuie să fie și vina altcuiva, fie țările membre, fie Bruxelles”, a continuat el. „Dacă vrem să ne îndreptăm spre UE, avem nevoie de o abordare bilaterală, trebuie să simțim respect”.

Vucic a spus că Serbiei nu ar trebui să i se ceară să-și schimbe politica în fiecare zi. „Suntem recunoscători pentru subvenții și sprijin, este uriaș și știm cum să apreciem”, a spus el. „Dar nu trebuie să ne spuneți în fiecare zi că în schimbul a ceea ce ați făcut: să recunoașteți Kosovo, să impuneți sancțiuni Rusiei. Calmați-vă, oameni buni, avem propria noastră țară, propriile noastre interese”.

Președintele sârb a spus că poziția UE în raport cu Ucraina și Serbia este ipocrită, deoarece Occidentul a luat Kosovo din Serbia, dar protejează cu orice preț integritatea teritorială a Ucrainei. „Ne amintim ce sa întâmplat acum 23 de ani”, a spus el. „Atunci, integritatea teritorială a Serbiei nu a fost foarte importantă”.

Anterior, Vucic, într-un interviu pentru ziarul german Handelsblatt, și-a exprimat îngrijorarea că, dacă mâine ar avea loc un referendum privind aderarea Serbiei la UE, 44% dintre rezidenți ar vota împotrivă și doar 35% ar vota pentru. El a explicat aceste sentimente prin faptul că sârbii aud un singur lucru de la UE: țara trebuie să recunoască Kosovo ca stat independent. Mulţi sârbi s-au săturat de acest lucru pentru că văd o abordare complet diferită a puterilor occidentale în Ucraina şi simt că se aplică standarde duble, a spus Vucic. Președintele și-a exprimat speranța în sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru aderarea Serbiei la UE.

Anterior, un director la centrul sociologic Ipsos din Serbia, Marko Uljarevic, a anunțat într-un interviu pentru ziarul Blic rezultatele unui sondaj de opinie publică. Potrivit lui Uljarevic, nivelul de sprijin pentru aderarea la UE în Serbia este în scădere, 34,9% dintre respondenți fiind pentru și 43,8% împotrivă. El a spus că asta din cauza presiunii din partea Occidentului și a cererii de a impune sancțiuni Rusiei.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img