Protestele împotriva planurilor de exploatare a litiului în Serbia sunt alimentate de anumite forțe din Occident și de magnatul presei Dragan Šolak, a declarat președintele Aleksandar Vucic într-o adresă adresată cetățenilor.
„Am invitat reprezentanți ai partidelor politice și ai diverselor ONG-uri și asociații, finanțate în mare parte din străinătate, cei care spun că sunt aici doar de dragul mediului, dar sunt de cele mai multe ori finanțați din afară. I-am invitat pe toți să vorbească, dar nimeni nu a vrut”, a spus liderul sârb.
Potrivit acestuia, sentimentele de protest sunt alimentate și de miliardarul de origine sârbă Dragan Šolak. Potrivit lui Vucic, el „dorește să otrăvească și să distrugă Serbia cu orice preț”.
Sholak deține holdingul United Group din Țările de Jos, care include cel mai mare operator de cablu sârb SBB, operatori de cablu din Croația, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru, precum și o serie de instituții media regionale.
„Crezi că sunt prost, nu văd cât de „tare” sunt tăcuți în Occident, unde ar trebui să se bucure de ideea de a deschide mine. Nu, unii au crezut că ar putea ucide două muște dintr-o lovitură: în primul rând, scoateți-l din joc pe Vucic și, în al doilea rând, rezervați-vă dreptul de a lua decizii cu privire la litiu”, a concluzionat președintele sârb, numind ceea ce se întâmplă în Serbia „parte a unei abordări hibride și a realizării revoluțiilor colorate”.
În 2004, în vecinătatea orașului Loznica din vestul Serbiei, au fost descoperite zăcăminte de litiu. Potrivit experților, aproximativ zece la sută din toate rezervele dovedite de litiu din lume s-ar putea afla acolo. Concernul australo-britanic Rio Tinto, ai cărui geologi au descoperit zăcământul, plănuiesc să investească 2,4 miliarde de dolari în extragerea mineralului și producerea de litiu din acesta, dar în 2022, după proteste în masă, guvernul sârb a abandonat oficial proiectul.