spot_img
4.3 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăAnalizePreşedintele Sanitas Bucureşti: Este imposibil ca spitalele să ducă la îndeplinire contractul...

-

Spitalele ar putea să nu ducă la îndeplinire contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar în condiţiile acestea ar avea de suferit atât corpul medical, cât şi pacienţii, pentru că dacă nu ai bani nici pentru salarii, nici pentru utilităţi sau medicamente este o problemă, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu.

- Reclama -

„După întâlnirea de ieri (luni, 6 februarie 2023, n.r.) de la Guvern, cu domnul consilier Drumea, probabil că acesta o să ducă mesajul nostru către premier. Asta este şi ceea ce ne dorim. Nu ştim nimic concret, pentru că probabil dânsul nici n-avea mandat, nici puterea de decizie. Dar este bine că am avut măcar un prim contact cu cei care ne conduc. Astăzi, vom urma traseul pe care l-am stabilit pentru marşul de protest, din Piaţa Victoriei către mai multe spitale din Bucureşti, şi ne oprim la Elias. Ne oprim şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială Sector 1, pentru că noi reprezentăm şi asistenţa socială şi am vrea să bifăm şi o unitate de acest gen. Revendicările noastre rămân aceleaşi, iar cea mai importantă se referă la finanţarea spitalelor, pentru că ieri discutând cu toţi colegii mei din ţară care au venit, mi-au spus că este imposibil ca spitalele să ducă la îndeplinire contractul cu Casa de Asigurări, iar în condiţiile acestea ar suferi şi corpul medical, şi pacienţii. Pentru că dacă nu ai bani nici pentru salarii, nici pentru utilităţi sau medicamente, e o problemă. De fapt, e problemă de calcul. Adică, tarifele au rămas ca acum zece ani şi totul s-a scumpit după pandemie, inclusiv unele medicamente chiar de zece ori. Cu aceeaşi bani nu poţi susţine… Vedeţi că în industria aceasta toate evoluează şi apar medicamente din ce în ce mai bune, şi mai scumpe. Cu siguranţă, medicii sunt tentaţi să încerce noile medicamente, or dacă spitalul nu le cumpără…”, a afirmat Huşanu.

- Advertisement -

Acesta a menţionat, totodată, că domeniul asistenţei sociale din România rămâne subfinanţat, iar venitul lunar al unui asistent poate varia între 2.500 şi 5.000 de lei, în funcţie de zilele suplimentare lucrate.

„Asistenţa socială este un segment subfinanţat. Mai mult decât atât, a apărut un draft în care se menţionează că asistenţilor medicali le-ar scădea salariile în sensul că în noua lege sunt poziţionaţi undeva la coeficientul 3, faţă de 5 unde sunt în prezent. Nu ştiu, poate e o greşeală. Dacă nu am avut negocieri nu pot să ştiu. Decât pe surse, v-am spus că am intrat în posesia unui draft care situează asistenţă socială, din câte am înţeles, la nivel mai jos decât în prezent. La momentul actual, noi în sistemul medical şi de asistenţă socială câştigăm puţin mai mult decât alţi bugetari, dar de ce? Pentru că la salariu se adaugă faptul că noi avem 6, 7, 8 nopţi pe lună, sâmbete şi duminici, şi atunci venitul poate fi între 2.500 şi 5.000 de lei în funcţie de câte sâmbete şi duminici sunt. Dacă nu ai nicio noapte sau nicio dură de sâmbătă şi duminică venitul poate fi undeva la 2.500 de lei. Am ajuns să nu ne mai comparăm cu străinătatea, ci cu situaţia de la noi din diverse domenii. Am avut, nu ştiu cum să spun, norocul sau ghinionul să câştigăm nişte procese în zona TESA. Adică am câştigat reîncadrarea celor care lucrează în birouri din spitale şi asistenţă socială într-o altă anexă, unde câştigă mult mai mult. Şi atunci am ajuns ca un muncitor să ia cât un infirmier sau cât un asistent medical şi aici este nemulţumirea. Adică se compară cu muncitorul care n-are nicio diplomă. Am reuşit să le mărim salariile prin acele procese, dar ele s-au egalat toate cu asistentul medical”, a spus reprezentantul Sanitas Bucureşti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img