Ceea ce face politica europeană astăzi este o politică complet nerealistă, o politică care ignoră complet cele mai elementare interese existenţiale ale propriului electorat, a declarat László Kövér, preşedintele Parlamentului ungar, miercuri, la Martos, în Slovacia, unde a luat parte la forumul de deschidere a Taberei Civice Esterházy.
În cadrul forumului, preşedintele Parlamentului ungar a vorbit despre valorile fundamentale ale politicilor naţionale, despre dezbaterea de la Bruxelles cu privire la viitorul Uniunii Europene (UE) şi despre circumstanţele războiului din Ucraina.
Vorbind despre dezbaterea aflată în curs, cu privire la viitorul UE, László Kövér a declarat că ambiţiile din spatele acestei dezbateri nu se referă la modul în care ar trebui să fie structurată UE sau la modul în care Europa poate face faţă provocărilor, ci la modul în care Europa trebuie să se poziţioneze astfel încât să corespundă Americii.
“Dezbaterea se referă la cum să devenim slugile, oştile auxiliare ale Statelor Unite, care se confruntă cu provocarea că lumea nu devine unipolară, ci se îndreaptă spre apariţia mai multor centre de putere”, a declarat Kövér. Acesta a adăugat că întrebarea care va decide viitorul omenirii va fi dacă între aceste centre de putere va prevala cooperarea sau competiţia.
Preşedintele Parlamentului ungar a afirmat că adevăratul motiv al războiului din Ucraina, pe care însuşi Papa Francisc l-a calificat drept provocat, nu este Donbass, nici tensiunile dintre Ucraina şi Rusia, ci strategia americană declarată după cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit căreia “America trebuie ţinută înăuntru, Rusia în afară şi Germania cât mai jos”. Această situaţie se datorează faptului că Statele Unite sunt periculos de aproape de a-şi pierde titlul de prima putere mondială, deoarece, în viitorul apropiat, China le va depăşi din punct de vedere economic, a explicat László Kövér.
Politicianul de la Budapesta a precizat că există un coşmar american care constă în crearea unei zone economice unice din Portugalia până în Asia de Est, în care ţările din cadrul acesteia vor crea o zonă de liber schimb devenind centrul economic al lumii. “Fără îndoială, intenţia este deconectarea Europei de această zonă economică, a cărei linie de falie este între Rusia şi teritoriile de la vest de aceasta”, a declarat László Kövér.
Celălalt participant la forum, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, a vorbit, de asemenea, despre încercările cu care s-au confruntat maghiarii în secolul al XX-lea, despre schimbarea de paradigmă în politicile naţionale ale Ungariei după anul 2010 şi rezultatele obţinute de atunci, precum şi despre rezultatele recentelor alegeri parlamentare. Referitor la alegeri, politicianul a subliniat că Guvernul ungar afirmă lucruri, pe care cetăţenii din vestul Europei nu mai îndrăznesc să le spună, şi că acest lucru este pe placul lor. Árpád János Potápi a mai adăugat că sprijinul oferit de Guvernul ungar a fost evident şi dincolo de hotare, după cum arată şi faptul că 94% din totalul voturilor din străinătate le-au primit partidele aflate la guvernare. “Acest lucru ne-a dat o putere enormă”, a declarat secretarul de stat.
“Graniţele naţiunii se află acolo până unde ajunge raza de acţiune a sistemului instituţional maghiar”, a subliniat Potápi, precizând că, în ultimii 12 ani, mii de instituţii de educaţie şi religioase au fost renovate sau construite, consolidând astfel comunităţile maghiare şi sentimentul de apartenenţă naţională.
Potrivit organizatorilor, scopul taberei de la Martos, care a fost organizată pentru prima dată în acest an de către Academia Esterházy din Slovacia şi Institutul de Cercetare a Politicilor Naţionale din Budapesta, este să ofere pregătire profesională studenţilor, doctoranzilor şi tinerilor cercetători maghiari, interesaţi de politicile naţionale, de istorie, de relaţii internaţionale şi de ştiinţe politice.