spot_img
26.1 C
București
duminică, octombrie 1, 2023
AcasăAnalizePreședintele Parlamentului ungar: Birocraţia UE "se răspândeşte ca o tumoare canceroasă"

Președintele Parlamentului ungar: Birocraţia UE „se răspândeşte ca o tumoare canceroasă”

-

Statele membre nu mai pot controla birocraţia UE „care se răspândeşte ca o tumoare canceroasă” – a declarat preşedintele parlamentului ungar, László Kövér, în ediţia de joi a săptămânalului Mandiner. Interviul a abordat printre altele aderarea Suediei la NATO şi războiul ruso-ucrainean.

- Reclama -

În cadrul interviului, László Kövér a declarat cu privire la aderarea Suediei la NATO: atât guvernul, cât şi preşedintele Katalin Novák au spus clar că susţin această aderare, “dacă nu ar fi fost aşa, ratificarea nu ar fi ajuns în faţa Parlamentului”.

Cu toate acestea – a adăugat el – coaliţia compusă din Fidesz şi Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) este o comunitate politică vie ai cărei membri pot avea opinii divergente. Mulţi dintre membrii fracţiunii consideră că merită să mai aşteptăm cu această decizie – a precizat preşedintele parlamentului.

El a menţionat: cu toate că urmăreşte cu atenţie dezbaterea dintre Turcia, ţara cu a doua cea mai puternică armată din NATO, şi Suedia, Ungaria nu s-a oferit să se alinieze la poziţia turcilor, iar aceştia nici măcar nu au semnalat că ar aştepta aşa ceva de la unguri.

În opinia lui László Kövér, aderarea la NATO a două ţări neutre prin tradiţie – Finlanda şi Suedia – ar fi meritat o dezbatere mai amplă şi mai profundă. De fapt, aderarea mai mult slăbeşte decât să întărească securitatea Europei, deoarece măreşte suprafaţa de contact între Rusia şi NATO, atât la propriu, cât şi la figurat – a declarat el.

Aderarea la NATO a fost un interes naţional prioritar pentru Ungaria după schimbarea de sistem, nu poate fi considerată nici astăzi o greşeală istorică – a opinat preşedintele legislativului.

În privinţa războiului ruso-ucrainean, László Kövér nu simte nicio diferenţă între poziţia şefului statului şi cea a guvernului, “diferă cel mult formularea”. El a subliniat: un şef de stat trebuie să promoveze un alt tip de discurs când îşi reprezintă ţara, faţă de un membru al guvernului, care se poate implica uneori în dezbateri concrete.

Acest război nu poate fi câştigat de nimeni – a spus László Kövér -, toată lumea l-a pierdut deja, cu excepţia Statelor Unite şi în special a lobby-urilor militare, energetice şi financiare care domină SUA.

El a precizat că nu relaţiile dintre Ungaria şi SUA, ci relaţiile politice între guvernele celor două ţări au ajuns la cel mai scăzut nivel. În privinţa cooperării militare şi de apărare, “ne facem treaba ca ţară membră a NATO”. Pe plan economic, administraţia americană tocmai a luat câteva măsuri care dăunează relaţiilor bilaterale, însă firmele americane stabilite în Ungaria se simt bine aici – a adăugat el.

László Kövér a subliniat: pe vremea când Donald Trump era preşedinte, relaţiile politice erau şi ele probabil mai bune ca niciodată. Speranţa lui este că, mai devreme sau mai târziu, va avea loc o nouă schimbare în administraţia de la Washington şi lucrurile “vor reveni la normal”.

În legătură cu Uniunea Europeană, Kövér a precizat: UE rămâne în continuare cel mai bun cadru pentru afirmarea intereselor naţionale ale Ungariei. În principiu, Uniunea a rămas o cooperare voluntară a statelor membre egale şi cu drepturi egale. Atâta timp cât această alianţă poate supravieţui şi atâta timp cât Ungaria primeşte ceea ce i se cuvine, respectându-şi totodată obligaţiile care îi revin în temeiul tratatelor, această afirmaţie este adevărată – a subliniat preşedintele parlamentului de la Budapesta.

El menţionat printre beneficiile statutului de membru libera circulaţie transfrontalieră – deşi există deja controale la frontierele ungaro-austriacă şi austro-germană -, faptul că maghiarii din Transilvania şi din Slovacia pot circula fără paşaport, precum şi posibilitatea de a participa la fluxul economic european.

În acelaşi timp, el a afirmat: nu există nicio îndoială că în ultimul an sau doi au existat procese şi tendinţe contrare obiectivelor iniţiale, care ameninţă realizările de până acum. Prin urmare, trebuie pusă întrebarea dacă Uniunea Europeană este încă o asociere între state membre independente, egale şi cu drepturi egale, sau dacă suntem la un pas de a deveni victima unei alte expansiuni imperiale.

În ceea ce priveşte fondurile UE, el a afirmat: guvernul a făcut chiar mai mult decât ar fi putut face fără a afecta onoarea constituţionalităţii ungare.

Totodată, şeful legislativului a recunoscut: guvernul are o obligaţie faţă de cetăţenii ungari, el trebuie să ia toate măsurile de compromis, în limitele raţiunii, pentru ca birocraţia “care face abuz de putere împotriva noastră” să nu mai aibă niciun argument pentru a justifica dorinţa ei de a reduce prin mijloace financiare marja de manevră a Ungariei.

Cu alte cuvinte, ei vor să intervină în procesele politice prin reţinerea resurselor şi chiar se aşteaptă ca nouă să ne fie ruşine pentru acest lucru – a apreciat László Kövér, adăugând: comunicarea Bruxelles-ului nu are nicio bază reală. Problemele despre care ei vorbesc, fie nu există, fie stăm chiar mai bine în domeniile respective, în comparaţie cu alte ţări, fie pur şi simplu nu le priveşte modul în care procedăm în domeniul respectiv – a subliniat preşedintele parlamentului ungar.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img