Preşedintele Kosovo nu participă la negocierile cu Serbia sub egida mediatorului special al UE

0
67
A picture taken on November 29, 2012, shows the Serbian national flag near the bridge connecting the Albanian and Serb parts of the ethnically divided Kosovo town of Mitrovica. A UN war crimes court on Thursday cleared Kosovo's ex-prime minister Ramush Haradinaj of murder and torture during the 1990s war of independence, enraging Belgrade with the second such acquittal in two weeks. AFP PHOTO / SASA DJORDJEVIC (Photo credit should read SASA DJORDJEVIC/AFP/Getty Images)

Preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, a declarat marţi că nu va participa la negocierile privind normalizarea relaţiilor cu Serbia conduse de mediatorul special al Uniunii Europene, dar a pledat în schimb pentru un rol sporit al SUA în acest dialog, transmit Reuters și Agerpres.

Kosovo şi-a autoproclamat independenţa de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după insurgenţa armată a majorităţii etnice albaneze din această regiune, şi a acceptat un dialog mediat de UE cu Belgradul în 2013 pentru a rezolva toate problemele litigioase.

Normalizarea raporturilor dintre Serbia şi Kosovo face parte din condiţiile-cheie pe care UE le-a impus pentru a admite Kosovo în calitate de stat membru şi de Rusia, un aliat tradiţional al Serbiei, pentru a-şi ridica veto-ul asupra aderării Kosovo la Naţiunile Unite.

În martie, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, l-a numit pe diplomatul slovac Miroslav Lajcak drept mediator special pentru Kosovo.

Dar Slovacia este una din cele cinci ţări membre ale UE – alături de Cipru, Grecia, România şi Spania – care refuză să recunoască independenţa Kosovo.

„În faţa noastră, am avea doi negociatori din ţări care nu recunosc independenţa Kosovo”, a declarat Thaci jurnaliştilor la Pristina, referindu-se la Lajcak şi Borrell, fost ministru spaniol de externe.

Totodată, Thaci a declarat că s-ar alătura oricărei reuniuni organizate de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele francez Emmanuel Macron.