spot_img
20.3 C
București
joi, septembrie 28, 2023
AcasăExternePreședintele Filipinelor ordonă consilierilor americani să părăsească sudul țării

Președintele Filipinelor ordonă consilierilor americani să părăsească sudul țării

-

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a anunțat luni că a ordonat tuturor consilierilor din forțele speciale americane care asistă trupele combatante împotriva insurgenților separatiști musulmani în sudul Filipinelor să părăsească această zonă, relatează AFP.

- Reclama -

În cursul unei reuniuni a funcționarilor guvernului la Davao, cel mai mare oraș din sudul Filipinelor, șeful statului a afirmat că alinierea țării sale la Occident este cauza insurecției musulmane care persistă în sudul țării.

În timpul discursului său, Duterte a arătat fotografii și a citat relatări referitoare la musulmani uciși de forțele americane la începutul secolului al XX-lea, când Filipinele fuseseră colonie americană până în 1946.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Ernesto Abella, a declarat că anunțul de luni „reflectă o nouă orientare spre o politică externă independentă”.

Aflat în fruntea țării de la sfârșitul lunii iunie, după ce fusese ales președinte în mai, Rodrigo Duterte a relansat eforturile pentru a ajunge la acorduri de pace cu rebeliunile comunistă și musulmană și a pune capăt deceniilor de violențe care au făcut peste 150.000 de morți.

În august, el a reluat negocierile de pace cu cea mai importantă organizație separatistă musulmană, Fronto Moro islamică de eliberare, care luptă din 1970 pentru independența regiunilor cu populație majoritar musulmană.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img