spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizePreședintele Dodon și bașcanul Găgăuziei ar putea cere la Moscova federalizarea R.Moldova

Președintele Dodon și bașcanul Găgăuziei ar putea cere la Moscova federalizarea R.Moldova

-

Președintele R.Moldova, Igor Dodon face prima sa vizită oficială la Moscova. Șeful statului, însoțit de mai mulți consilieri prezidențiali, bașcanul Găgăuziei, dar și noul lider al Partidului Socialiștilor, se va afla în Federația Rusă în perioada 16-18 ianuarie. Prea multe detalii despre agenda lui Dodon la Moscova nu se cunosc.”Igor Dodon și Irina Vlah, bașcanul autonomiei găgăuze ar putea promova la Moscova ideea federalizării R.Moldova”, o spune într-un interviu la RFI, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice.

- Reclama -

”Nu exclud că Igor Dodon ar putea să negocieze cu Vladimir Puțin susținerea mediatică și politică, într-o măsură oarecare, în perspectiva alegerilor parlamentare din R.Moldova. Dacă în urma scrutinului, Partidul Socialiștilor se va alege cu un număr considerabil de voturi, atunci Igor Dodon va deveni mult mai influent și ar putea încerca să iasă de sub controlul lui Vlad Plahotniuc,(liderul Partidului Democrat din R.Moldova). Dar oricum, este evident, domnul Dodon principalmente nu poate să rezolve nici o problemă ce ține de interesele naționale ale R.Moldova”, declară la RFI, comentatorul politic, Oazu Nantoi.

- Advertisement -

În opinia politologului moldovean, Igor Dodon se comportă deocamdată ca un agent de influență al Federației Ruse.

- Advertisement -

”Lipsa de transparență în ceea ce privește agenda chestiunilor abordate de președintele Dodon confirmă constatarea tristă că suntem un stat captiv. Participarea Irinei Vlah vine în favoarea presupunerii că Igor Dodon și bașcanul Găgăuziei vor promova ideea de federalizare a R.Moldova. Să nu uităm cum Vlah a fost desemnată de Kremlin în calitate de bașcan al autonomiei găgăuze. A avut loc o ingerință absolut brutală și necivilizată din partea Federației Ruse în favoarea Irinei Vlah și toți ceilalți candidați din start au fost lipsiți de orice șansă”.

”La Moscova, ar putea să se discute pe marginea federalizării R.Moldova, dar Igor Dodon nu are competențele necesare pentru a lua vreo decizie. Rămâne deschisă întrebarea privind relațiile lui cu Vlad Plahotniuc, care controlează această țară. Sunt dispus să cred că dnul Dodon nu poate să aibă o agendă necoordonată cu dnul Plahotniuc. Revin la constatarea tristă și univocă – un stat captiv nu are nici o perspectivă europeană. Prin urmare, Vlad Plahotniuc va încerca să creeze niște punți cu Kremlinul. Igor Dodon ar putea avea funcția de mediator și poziția lui demonstrativ pro-rusească este determinată de ideea ca să i se deschidă ușile la Kremlin”, consideră Oazu Nantoi.

Potrivit expertului de la Chișinău, pe de o parte ne declarăm pro-europeni, pe de altă parte crește spiritul de frică în societate. ”Un regim autoritar poate să impună orice. Pe noi ne așteaptă consolidarea unui regim autoritar, care va încerca să stabilească relații cu regimul autoritar de la Kremlin”. ”Presupun că, de acum încolo Plahotniuc se va poziționa ca un politician pro-european care va concura cu președintele pro-rus, motiv pentru care liderul democrat va căuta suport politic, financiar din partea occidentului. Va face referință la riscurile care vin din partea președintelui pro-rus, care tot de Plahotniuc a fost promovat în această funcție. Aceasta ține de teatrul absurdului politic moldovenesc la care cetățenii R.Moldova au devenit ostatici”, conchide la RFI, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice.

La 11 ianuarie, Guvernul a aprobat componența nominală a delegaţiei moldoveneşti pentru vizita oficială a preşedintelui Igor Dodon la Moscova. Din delegaţie fac parte preşedintele Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, care este şi preşedintele grupului interparlamentar de prietenie Republica Moldova-Federaţia Rusă, deputatul Andrei Neguţa, membru al Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană, care este și consilierul lui Dodon pentru politica externă. Dodon este însoțit și de başcanul Găgăuziei, consilierul său în domeniul reintegrării, Vasile Şova, consilierul în domeniul politic, Ion Ceban, care este şi purtătorul său de cuvânt.

Anterior, Igor Dodon declara că unica soluție pentru conflictul transnistrean este federalizarea R.Moldova. Dodon afirma că își dorește să modifice structura politică a republicii în una federativă și să propună Tiraspolului să se unifice cu Republica Moldova ca entitate a Federației cu puteri extinse. Trebuie spus că, după ce a fost ales președinte al R.Moldova, Dodon a dat asigurări că relațiile cu Uniunea Europeană vor fi păstrate, subliniind că șeful statului nu poate fi pro-rus sau pro-european.”Preşedintele ţării va fi pro-moldav. Voi apăra interesele poporului moldovenesc, nu ale ruşilor, nu ale europenilor şi nu ale românilor. Eu voi apăra interesele cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de opţiunile geopolitice, identitare, ideologice”, a menționat Igor Dodon.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img