Preşedintele Consiliul Naţional al Aleşilor Locali ai UDMR, Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, face apel la calm şi subliniază importanţa păstrării unor relaţii paşnice între comunităţi, după ce în cimitirul militar din Valea Uzului au fost amplasate noi cruci româneşti.
“Destinatarii acestei acţiuni de profanare sunt maghiarii din Transilvania, să nu permitem ca provocatorii să îşi atingă scopul”, a scris politicianul UDMR, pe pagina sa de social media. Árpád Antal a subliniat că obiectivul postării sale este de a îndemna pe toată lumea la calm.
Politicianul maghiar a accentuat că este important ca tensiunea provocată de amplasarea unor noi cruci româneşti să nu se reverse asupra vieţii de zi cu zi. “Să lăsăm aceste procese să se desfăşoare în spaţiul juridic şi politic, pentru că în acest moment, păstrarea unor relaţii paşnice între comunităţi este mai importantă decât orice”, a scris edilul.
Árpád Antal a adăugat, de asemenea, că cei implicaţi vor face demersurile necesare şi vor apela la instrumentele legale disponibile, “chiar şi atunci când organizaţiile extremiste doresc să ducă acest caz în direcţia unor violenţe şi conflicte interetnice”.
Primarul a relatat că organizaţiile internaţionale au fost informate despre evenimentele de la Valea Uzului şi a punctat că reprezentanţii politici şi legali ai maghiarilor transilvăneni vor continua să caute răspunsuri “juridice şi legale” la această problemă. “Am mai îndepărtat o dată aceste cruci profanatoare, le vom îndepărta din nou. Răbdare şi perseverenţă!” – a scris politicianul UDMR.
Marţi seara, Consiliul Judeţean Harghita a anunţat, printr-un comunicat, că va realiza un sondaj de opinie online şi telefonic în rândul locuitorilor din judeţ, cu privire la evenimentele recente de la Valea Uzului. Pe pagina sa de social media, preşedintele consiliului judeţean, Csaba Borboly, a justificat sondajul de opinie spunând că liderii judeţeni şi cei din Sânmartin vor putea reprezenta în mod corespunzător cazul şi vor putea găsi o soluţie la situaţia din Valea Uzului numai dacă vor cunoaşte opinia comunităţii.
Întrebările din chestionarul online vizează în primul rând modul în care populaţia evaluează atitudinea pe care organele româneşti au avut-o în timpul amplasării de sâmbătă ale noilor cruci, respectiv cât sunt de mulţumiţi de acţiunile de până acum ale Consiliului Judeţean Harghita şi ale Primăriei Sânmartin. Realizatorii chestionarului sunt interesaţi, de asemenea, dacă populaţia consideră ca fiind justificată crearea, la Valea Uzului, a unui memorial şi pentru eroii altor naţiuni.
Sâmbătă, susţinătorii organizaţiei Calea Neamului au amplasat 150 de cruci de lemn în cimitirul militar internaţional de la Valea Uzului, pentru a înlocui crucile de beton care au fost îndepărtate în 29 iunie. Alături de crucile de dimensiuni mai mici, legate cu câte o panglică în culorile naţionale ale României, a fost montată şi o cruce mai mare, respectiv un drapel românesc. Liderul organizaţiei, Mihai Tîrnoveanu, a anunţat că săptămâna aceasta urmează să discute şi cu Ministerul Apărării Naţionale din România despre oficializarea “parcelei româneşti” create sâmbătă.