Danny Jordaan, președintele Comitetului de organizare a Cupei Mondiale din anul 2010, disputată în Africa de Sud, a recunoscut că organismul pe care l-a condus a plătit, în 2008, suma de 10 milioane de dolari către Federației Internaționale de Fotbal, însă a negat că acești bani ar fi reprezentat o mită pentru atribuirea competiției, informează agenția EFE, transmite Agerpres.
Declarațiile lui Jordaan, publicate de cotidianul Sunday Independent, vin la câteva zile după ce justiția americană i-a acuzat pe conducătorii FIFA că ar fi primit 10 milioane de dolari din partea Africii de Sud, în schimbul susținerii acestei țări la votul final pentru alegerea gazdei CM 2010.
Atât guvernul sud-african, cât și Federația sud-africană de fotbal (SAFA), al cărei președinte este chiar Jordaan, ales recent și în funcția de primar al orașului Port Elizabeth, au negat că cineva ar fi plătit mită în schimbul voturilor pentru organizarea Cupei Mondiale.
Potrivit lui Danny Jordaan, cele 10 milioane de dolari s-au plătit Confederației de fotbal din America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF) pentru
susținerea dezvoltării fotbalului în acea zonă.
Președintele CONCACAF în perioada respectivă era Jack Warner, care ocupa și funcția de vicepreședinte al FIFA și care, conform anchetatorilor FBI, a primit presupusa mită de 10 milioane dolari pentru a vota în favoarea Africii de Sud și pentru a obține susținerea acestei candidaturi de către alți membri cu drept de vot.
„Cum puteam să plătim o mită pentru voturi, la patru ani după ce am câștigat procesul (de alegere a gazdei competiției)” a spus Jordaan, respingând acuzațiile conform cărora banii ar fi fost destinați cumpărării voturilor lui Warner și ale altor doi presupuși complici ai acestuia.
Potrivit publicației citate, CONCACF a fost singura federație regională din lume care a primit ajutor economic din partea Comitetului de organizare sud-african. Autoritățile fotbalistice din Africa de Sud au motivat acest tratament preferențial prin faptul că o parte a populației din America de Nord, Centrală și Caraibe este considerată drept „diaspora africană”.
Ancheta FBI asigură că cele 10 milioane de dolari primite de Warner au fost oprite din suma totală pe care FIFA trebuia să o plătească Africii de Sud pentru a face față cheltuielilor de organizare.
Conform Sunday Independent, SAFA a încasat doar 80 de milioane dolari din cele 100 milioane pe care trebuia să le primească pentru pregătirea Cupei Mondiale 2010.
FIFA a oprit 10 milioane dolari pentru a finanța construcția noului sediu al SAFA, în timp ce alte 10 milioane au ajuns în „Fondul de dezvoltare al CONCACAF”.
Jack Warner a fost arestat miercuri, împreună cu alți opt foști sau actuali responsabili ai FIFA implicați în scandalul de corupție, fiind eliberat ulterior pe cauțiune.
Atât opoziția, cât și unele grupuri ale societății civile sud-africane au cerut explicații guvernului în legătură cu presupusa cumpărare a voturilor pentru obținerea organizării Cupei Mondiale de fotbal din anul 2010.