spot_img
19.3 C
București
joi, august 11, 2022
AcasăAnalizePreşedintele Cehiei îşi cere scuze Serbiei pentru sprijinul acordat bombardamentelor NATO

Preşedintele Cehiei îşi cere scuze Serbiei pentru sprijinul acordat bombardamentelor NATO

-

Preşedintele ceh Milos Zeman a prezentat marţi scuze pentru sprijinul acordat bombardamentelor NATO din 1999 asupra Serbiei, transmit AFP şi dpa conform Agerpres.

- Reclama -

”Aş dori să cer scuze naţiunii sârbe”, a declarat şeful statului ceh într-o întâlnire la Praga cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, adăugând că acest sprijin a fost o traumă de care vrea să se elibereze prin prezentarea de scuze publice.

În 1999, pe când era prim-ministru al Republicii Cehe, Milos Zeman a susţinut loviturile aeriene aliate contra Serbiei. Bombardamentele NATO au început la scurt timp după ce Republica Cehă a devenit, în martie 1999, membră a Alianţei Nord-Atlantice.

Loviturile aeriene întreprinse de NATO, care au durat trei luni, au avut ca scop să îl forţeze pe Slobodan Milosevic, fostul lider de la Belgrad, să renunţe la reprimarea violentă a separatiştilor albanezi din Kosovo, provincia care şi-a proclamat independenţa în februarie 2008.

Milos Zeman, premier al Republicii Cehe în perioada 1998-2002, a declarat că ţara sa a fost la acea vreme ”ultima” din NATO care a acceptat principiul acestor lovituri aeriene.

În prezent în vârstă de 76 de ani, Zeman a adăugat că ţara sa a căutat ”cu disperare” parteneri în interiorul Alianţei Nord-Atlantice pentru a se opune bombardamentelor, însă fără succes.

”A fost o lipsă de curaj”, a spus el.

Sârbii îi ”vor fi eterni recunoscători” lui Milos Zeman, a afirmat la rândul său preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...