spot_img
21 C
București
duminică, iunie 4, 2023
AcasăAnalizePreședintele Cehiei: Este bine pentru China că Occidentul devine probabil puţin mai...

Președintele Cehiei: Este bine pentru China că Occidentul devine probabil puţin mai slab prin sprijinirea Ucrainei

-

China nu poate fi de încredere ca mediatoare a păcii între Rusia şi Ucraina şi are de câştigat de pe urma prelungirii războiului, a avertizat preşedintele ceh Petr Pavel într-un interviu publicat marţi de Politico conform Agerpres.

- Reclama -

Comentariile şefului statului ceh intervin într-o perioadă când Beijingul încearcă să se poziţioneze ca pacificator în Ucraina. China a prezentat recent un document vag pe care ea îl consideră o foaie de parcurs pentru încheierea conflictului. Deşi majoritatea ţărilor occidentale sunt sceptice, alte state, ca Franţa, insistă că Beijingul ar putea juca un rol în tratativele de pace.

Petr Pavel, un fost general care a condus Comitetul Militar al NATO în perioada 2015-2018, a fost neechivoc. Când vine vorba despre Ucraina, a spus el, China vrea doar ceea ce este cel mai bine pentru ea – şi acest lucru, pentru moment, înseamnă mai mult război.

”Cred că este în interesul Chinei să fie prelungit statu quo-ul, pentru că astfel Beijingul poate împinge Rusia către o serie concesii”, a explicat preşedintele ceh.

În opinia sa, China poate obţine petrol ieftin, gaz şi alte resurse din Rusia în schimbul parteneriatului său ”fără limite” cu Kremlinul. ”Este bine pentru China că Occidentul devine probabil puţin mai slab prin sprijinirea Ucrainei”, a adăugat Petr Pavel.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img