spot_img
30.3 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăAnalizePreședintele bulgar îl sfidează la Bruxelles pe Zelenski

Președintele bulgar îl sfidează la Bruxelles pe Zelenski

-

Preşedintele bulgar Rumen Radev a făcut joi afirmaţii care le-au contrazis pe cele ale celor mai mulţi dintre şefii de stat şi de guvern prezenţi la Consiliul European, într-un moment care Volodimir Zelenski a venit la Bruxelles pentru a cere mai multe arme pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia, relatează euractiv.com.

Radev, care reprezintă Bulgaria la summitul UE, stat care nu are încă un guvern cu atribuţii depline, s-a opus trimiterii de arme Ucrainei, deşi precedentul parlament bulgar a reuşit să treacă o decizie în acest sens în noiembrie anul trecut. El a argumentat că trimiterea de arme Ucrainei este echivalentă cu „a turna gaz peste foc”.

În declaraţiile date la sosirea la reuniunea Consiliului European, înainte de sosirea lui Volodimir Zelenski, Radev a declarat: „A venit timpul, la un de la începutul acestui război sângeros, să ne concentrăm în principal asupra măsurilor pentru a-i pune capăt şi asupra reluării eforturilor diplomatice în căutarea unei soluţii diplomatice”.

El a spus că Bulgaria va continua să susţină poporul ucrainean „în limita posibilităţilor noastre” pentru a trece prin lunile de iarnă critice. Bulgaria, a adăugat el. va continua să-i ajute şi pe refugiaţii ucraineni de pe teritoriul său.

„Dar fac apel la UE să-şi folosească toată forţa şi instrumentele pentru a putea orienta dezbaterea spre oprirea războiului şi derularea de eforturi diplomatice pentru pace”, a mai spus Radev.

Întrebat despre posibilitatea unui nou val de sancţiuni care ar putea include sectorul rusesc nuclear civil, Radev a spus Bulgaria nu poate accepta astfel de sancţiuni „pentru că ar avea un impact direct asupra energiei noastre nucleare”.

„Luăm în considerare toate zonele unde noi sancţiuni sunt posibile. Dar unde interesele noastre sunt în joc, aşa cum este cazul cu energia nucleară, urmărim această chestiune foarte îndeaproape”, a spus preşedintele bulgar.

Întrebat dacă Bulgaria s-ar folosi de dreptul său de veto pentru a bloca aceste sancţiuni, el a spus: „Dacă va fi necesar, ne vom impune veto-ul, da”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img