spot_img
21 C
București
duminică, iunie 4, 2023
AcasăDezvaluiriPreşedintele Asociaţiei Magistraţilor: Sunt suspiciuni că instanţele sunt supravegheate de serviciile secrete

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor: Sunt suspiciuni că instanţele sunt supravegheate de serviciile secrete

-

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor, Gabriela Baltag, a declarat luni, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că sunt suspiciuni că ar fi rapoarte ale unor servicii secrete despre activitatea în instanţe, „lucru foarte periculos”, iar CSM trebuie să lămurească această situaţie, conform Mediafax.

- Reclama -

Gabriela Baltag a fost întrebată, la ieşirea din sala de şedinţă a plenului Consiliului Superior al Magistraturii despre declaraţiile făcute în faţa membrilor CSM, potrivit cărora sunt zvonuri că judecătorii ar fi monitorizaţi în birouri şi că instanţele ar fi „cablate”.

Întrebată dacă judecătorii se simt în nesiguranţă, Gabriela Baltag a spus că nu este neapărat vorba de nesiguranţă, dar că sunt lucruri care trebuie lămurite.

„Aşa cum aţi observat şi dumneavoastră, am vorbit despre faptul că tot mai mult în ultimul timp se vorbeşte despre supravegherea magistraţilor. Or, lucru acesta nu este firesc, de ce să fim supravegheaţi, de ce se porneşte de la prezumţia de rea-credinţă, de corupţie. S-au abandonat toate valorile şi toate principiile fundamentale, şi lucru acesta nu este deloc lămurit”, a precizat preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR).

Ea a adăugat că a subliniat la CSM faptul că SRI vorbeşte despre angrenarea în lupta împotriva corupţiei, dar în niciun caz fenomenul corupţie nu este rezolvat de SRI.

„Să nu uităm că lupta împotriva corupţiei nu este asanată de SRI. Nici într-un caz. Eu ştiu că în altă parte corupţia este rezolvată, prin hotărâri judecătoreşti. Iar CSM, cel în faţă căruia suntem aici şi dăm interviuri, aşa cum v-aţi obişnuit şi dumneavoastră de fiecare dată, este cel care trebuie să găsească pârghiile şi mecanismele să înfrângă fenomenului corupţiei, nu SRI, nici într-un caz”, a mai spus judecătorul Gabriela Baltag.

Întrebată de unde a auzit de o monitorizare a SRI în activitatea judecătorilor, Gabriela Baltag a spus că sunt informaţii pe surse, despre „servicii”, nu neapărat SRI, iar aceste aspecte ar fi fost sesizate nu de judecători, ci de alte persoane, unele auxiliare instanţei.

„Nu neapărat SRI, nu ştim cine anume. Sunt, la fel cum şi dumneavoastră aveţi informaţii pe surse, şi noi … Nu SRI, că nici nu ştim, sunt atâtea servicii, nici nu mai ştim care anume ar putea să facă acest lucru, dar există această suspiciune că instanţele sunt cumva supravegheate, că se fac transcripturi. Auzim şi noi că în diferite situaţii, fără a nominaliza concret, au fost rapoarte ale unor servicii secrete, care vorbesc despre activitatea din instanţe. Or acest lucru este foarte periculos, pentru că există riscul ca noi să purtăm discuţii, pentru că avem ceva discuţii între noi. În momentul în care avem o şedinţă de judecată, studiem un dosar, ne punem o probelemă de drept, iar cineva ar putea să interpreteze într-o anumită manieră poziţia nostră, să considere că noi urmărim să dăm o soluţie într-un anumit sens, ar putea judecătorul respectiv să fie, ştiu eu, pe o cale ocultă, pentru că vedem că se întâmplă tot felul de lucruri în zilele de astăzi, să fie înlăturat de la soluţionarea unei cauze… Nu ştim concret”, a mai spus Baltag.

Preşedintele AMR a mai spus că nu poate spune că în birourile judecătorilor ar fi fost descoperită tehnică de interceptare, dar sunt zvonuri că unele instanţe ar putea fi supravegheate, motiv pentru care este foarte important ca CSM să lămurească această problemă.

„Dacă este o supraveghere transparentă, la vedere, nu este niciun fel de impediment, dacă este o altfel de supraveghere, aşa cum se poate înţelege, o supraveghere pe care nu o vezi, dar o simţi, lucrurile sunt cu totul diferite”, a mai spus Gabriela Baltag.

Ea a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu se poate spune că actul de justiţie nu se poate înfăptui fără SRI, pentru că Serviciul, potrivit legislaţiei, acordă dosar sprijinul, uneori, în anumite faze sau etape ale dosarului.

„În niciun fel nu puteţi să spuneţi că actul de justiţie este înfăptuit cu aportul SRI, vă rog să nu le exageraţi rolul, pe care nici legea nu l-a gândit, sub nicio formă (…) Nu o să vedeţi niciodată într-o hotătâre judecătorească nu ştim ce colaborări cu dumnealor. Legea vorbeşte despre anumite acte de cercetare penală care se pot înfăptui cu sprijinul dânşilor, dar uitaţi-vă că nu pot face acte de urmărire penală”, a explicat Gabriela Baltag.

Plenul CSM a respins solicitarea asociaţiilor magistraţilor de revocare a hotărârii potrivit căreia afirmaţiile generalului SRI Dumitru Dumbravănu nu au afectat independenţa justiţiei şi de desecretizare a informaţiilor transmise de SRI pentru verificările făcute de Inspecţia Judiciară în acest caz.

Plângerea prealabilă a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţiei Magistraţilor din România şi Asociaţiei Procurorilor din România a fost respinsă de membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii pe motiv că este inadmisibilă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img