Președintele Algeriei îl avertizează pe Macron: Vrem respect total din partea Franței pentru revenirea ambasadorului nostru la Paris

0

O posibilă revenire a ambasadorului algerian la Paris, rechemat la începutul acestei luni la Alger după declaraţiile critice ale preşedintelui Emmanuel Macron, este „condiţionată de respectul total pentru statul algerian” de către Franţa, a declarat duminică preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune, transmite AFP conform Agerpres.

Revenirea ambasadorului algerian în Franţa „este condiţionată de respectul faţă de Algeria, de respectul total faţă de statul algerian. Uităm că a fost cândva o colonie franceză (…) Istoria nu trebuie falsificată”, a declarat pentru presă preşedintele Tebboune presei algeriene în prima sa declaraţie publică ca reacţie la declaraţiile preşedintelui francez.

„Statul rezistă cu toţi stâlpii săi, cu puterea sa, puterea armatei şi a poporului său curajos”, a continuat preşedintele algerian, care este, de asemenea, şeful suprem al forţelor armate şi ministrul apărării.

El a subliniat, de asemenea, referitor la istoria algeriană şi la colonizarea franceză, că „nu putem pretinde că nu s-a întâmplat nimic”.

„În rest, este vorba de chestiunile lor interne”, a adăugată preşedintele Algeriei, aluzie la posibilele obiective electorale ale observaţiilor critice ale preşedintelui Macron.

Emmanuel Macron a supărat Algerul prin declaraţiile sale relatate de cotidianul francez Le Monde pe 2 octombrie în care acuza sistemul „politico-militar” algerian că perpetuează o „rentă a memoriei” prin prezentarea unei istorii oficiale care „nu este bazat pe adevăruri”.

Potrivit Le Monde, preşedintele francez a mai afirmat: „construcţia Algeriei ca naţiune este un fenomen de studiat. A existat o naţiune algeriană înainte de colonizarea franceză? Aceasta este întrebarea (…)”. A fost unul din pasajele care au şocat cel mai mult opinia publică algeriană.

Pe 2 octombrie, Algerul a decis să îşi recheme imediat ambasadorul acreditat la Paris şi a interzis de facto survolarea teritoriului său de către avioanele militare franceze participante la operaţiunea antijihadistă Barkhane din Sahel.