spot_img
24.4 C
București
duminică, septembrie 8, 2024
AcasăAnalizePreședintele ales al CJ Caraș Severin despre scandalul noului Spital Județean: Dunca...

Președintele ales al CJ Caraș Severin despre scandalul noului Spital Județean: Dunca și Popa, cât timp au condus județul, nu au avut capacitatea de a obține banii necesari de la București (nici măcar în timpul celor trei Premieri PNL – Orban, Cîțu și Ciucă)

-

Eu, în calitate de președinte ales al Consiliului Județean Caraș – Severin, și organizația județeană a Partidului Social Democrat susținem construirea unui nou Spital Județean în Reșița. De altfel, acest obiectiv se regăsește și în programul meu de guvernare județeană pe care cărășenii l-au votat cu un scor istoric la alegerile din 9 iunie.Trebuie făcute însă câteva comentarii pentru că văd o agitație patologică în zona PNL pe această temă și atacuri politice absolut nejustificate la adresa PSD și a prefectului județului nostru. Cred că acestea au un cvadruplu rol: 1) Ioan Popa și Romeo Dunca încearcă să se poziționeze în războiul intern pe care i l-au deschis președintelui organizației județene liberale; 2) Se dorește construirea unei teme politice în perspectiva alegerilor parlamentare din 1 Decembrie; 3) Se dorește acoperirea faptului că autorizația de construcție pentru spitalul județean nu s-a dat în conformitate cu prevederile legale; 4) Liberalii vor să acopere gaura neagră de la Spitalul Județean actual, unde arieratele s-au dus la cer, afirmă Silviu Hurduzeu (PSD), ales președinte al CJ Caras Severin, la alegerile locale recente.

- Reclama -

Susțin că inflamarea artificială a acestui subiect acum este dubioasă dintr-un motiv foarte simplu: nu există în acest moment finanțare pentru acest proiect. Dunca și Popa, cât timp au condus județul, nu au avut capacitatea de a obține de la București (nici măcar în timpul celor trei Premieri PNL – Orban, Cîțu și Ciucă) banii necesari: fie prin fonduri europene (PNRR), fie prin fonduri guvernamentale. Din această perspectivă, vituperațiile primarului PNL al Reșiței nu își au rostul, pentru că nu e ca și când mâine ne apucam de lucru și prefectul a spus “stop”. Mai mult decât atât, absența unor documente importante în baza cărora s-a emis autorizația de construcție generează două mari probleme. Pe de o parte, acestea sunt argumente pe care le-ar putea folosi cei cărora le vom cere banii pentru spital. Dacă logica este să mergem la BEI (Banca Europeană de Investiții) pentru împrumut, atunci să fim siguri că oamenii aceia se vor uita la toate hârtiile și s-ar putea să ne respingă proiectul. Pe de altă parte, la câte tragedii s-au petrecut prin spitalele românești în ultimii ani, nu e chiar puțin lucru absența avizului de securitate la incendiu. Ca să fie foarte clar: eu cred că trebuie să avem un proiect impecabil de la un capăt la celălalt, fără vulnerabilități și fără hârtii lipsă. Mai ales că Spitalul Județean este o instituție care se va afla în subordinea Consiliului Județean, nu a primăriei Reșița. În ceea ce privește atacul politic la prefectul Dragomir, mărturisesc că mă încearcă o dezamăgire în abordarea lui Ioan Popa. Asta pentru că el știe foarte bine că nu prefectul este la originea deciziei, ci Inspectoratul de Stat în Construcții – instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (condus acum de PNL-istul Ioan Veștea, fost președinte al CJ Brașov). Dacă Ioan Dragomir refuza să facă acea contestație în instanță, se putea trezi foarte bine cu un dosar de abuz în serviciu. Le reamintesc liberalilor că Romeo Dunca mi-a făcut mie plângere penală pentru că o instituție cu personalitate juridică proprie din subordinea CJ nu a solicitat recuperarea unor sume de bani în instanță. Rezolvarea acestei situații cuprinde două opțiuni: fie așteptăm decizia instanței (despre care sunt sigur că va da câștig de cauză contestației autorizației de construcție), fie se retrage autorizația de construcție și se emite una nouă (mai ales că primarul Popa susține că, între timp, s-au obținut toate avizele de la instituțiile relevante). Mă ofer oricând să organizez o discuție de mediere între prefect și primarul Reșiței. Poate fi acum, poate fi după preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean. Așa cum am spus pe tot parcursul acestui an, vremea scandalului politic trebuie să se încheie și trebuie să construim împreună pentru binele Carașului, mai spune Hurduzeu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img