Mii de persoane au protestat aseară în centrul Kievului, solicitând evitarea unei capitulări în faţa Moscovei, înaintea întrevederii pe care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, o va avea cu omologul său rus, Vladimir Putin, transmite RFI.

Protestatarii, adunaţi la şase ani de la protestele proeuropene din Piaţa Maidan, aveau steaguri ucrainene şi pancarte pe care se scria: “Nu capitulării!”, relatează Le Figaro. Liderii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei se vor reuni pe 9 decembrie, la Paris, în încercarea de soluţionare a conflictului ucrainean.

Acest summit de la Paris este precedat de mai multe gesturi de destindere în relaţiile dintre Moscova şi Kiev, respectiv primul schimb de prizonieri, care a avut loc în septembrie, retragerea primelor trupe ucrainene şi ale separatiştilor din trei sectoare ale liniei frontului şi, săptămâna aceasta, returnarea către Ucraina a celor trei nave capturate anul trecut de garda de coastă rusă în strâmtoarea Kerci.

„Orice concesii din partea noastră ar înrăutăți situația. Nu se poate încheia un acord cu Putin “, a declarat Andrii Serguiienko, demonstrant în vârstă de 44 de ani, relatează AFP. „Acțiunile lui Zelensky și ale echipei sale care vizează retragerea trupelor este o adevărată capitulare. Nu este normal”, s-a arătat foarte nervoasă Ioulia Nikolaienko, o pictoriță de 30 de ani care a participat la manifestație.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis familiilor celor peste 150 de persoane decedate în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale din timpul Euromaidan, de la declanşarea cărora s-au împlinit chiar ieri şase ani, că va face tot posibilul ca anchetele să se finalizeze cu rezultate, iar cei vinovaţi să fie aduşi în faţa justiţiei.

Administraţia de la Kiev a semnalat că este pregătită să accepte un “compromis rezonabil” la summitul cu Rusia pentru soluţionarea conflictului din regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei. Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu peste 10.000 de morţi.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?