spot_img
12.5 C
București
vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăAnalizePreședinta Ungariei a acordat Ordinul Sfântul Ștefan al Ungariei călugărului franciscan care...

Președinta Ungariei a acordat Ordinul Sfântul Ștefan al Ungariei călugărului franciscan care conduce Fundația Sfântul Francisc din Deva unde un fost educator a fost condamnat la 28 de ani de închisoare pentru abuzuri sexuale asupra copiilor

-

O naţiune are nevoie de modele de urmat – a subliniat preşedintele Ungariei, Katalin Novák, pe 20 august, la Esztergom, cu ocazia înmânării Ordinului Sfântul Ştefan al Ungariei şi a Ordinului de Onoare al Ungariei.Ordinul Sfântul Ştefan al Ungariei a fost decernat lui Katalin Karikó, cercetător în biologie, şi lui Áron Szilágyi, triplu campion olimpic la sabie, în timp ce călugărul franciscan Csaba Böjte a fost distins de preşedintele ungar cu Ordinul de Onoare al Ungariei.

- Reclama -

Călugărul franciscan Csaba Böjte, fondator al Fundaţiei Sfântul Francisc din Deva, a fost decorat cu Ordinul de Onoare al Ungariei în semn de recunoaştere pentru activitatea sa umanitară, dusă cu o perseverenţă exemplară în sprijinul copiilor transilvăneni care trăiesc în condiţii grele, activitate ce promovează puterea iubirii active, pentru învăţăturile sale cu un impact excepţional care ajută la trăirea providenţei divine la scară umană, precum şi pentru munca sa de o viaţă în serviciul consolidării spirituale a naţiunii maghiare, pe care o susţine cu devotamentul fratelui cel mai mic.

- Advertisement -

Un fost educator al Fundaţiei Sfântul Francisc din Deva, pe care Curtea de Apel Târgu Mureş l-a găsit vinovat de abuz sexual şi fizic asupra copiilor care i-au fost încredinţaţi, a fost condamnat definitiv la 28 de ani de închisoare – a anunţat pe 13 mai portalul de ştiri Maszol.ro din Cluj-Napoca, citând postarea pe reţeaua de socializare a călugărului franciscan Csaba Böjte, care a fondat şi conduce reţeaua de salvare a copiilor.

Parchetul l-a acţionat în instanţă pe inculpatul Sz. K. pentru 36 de infracţiuni. Potrivit rechizitoriului, între 2007 şi 2017, în calitate de educator la Centrul de Protecţie a Copilului Sfântul Ladislau din Băile Tuşnad şi apoi la Căminul Sfânta Ecaterina din Imper (comuna Plăieşii de Jos, jud. Harghita), acesta a violat doi băieţi dintre cei încredinţaţi în grija sa, a abuzat sexual unsprezece, a pervertit zece, a abuzat fizic treisprezece şi a pus în pericol integritatea fizică a unuia. În mai multe cazuri victimele au fost aceleaşi, numărul vătămaţilor este cincisprezece, toţi fiind minori (cel mai tânăr sub 8 ani, cel mai în vârstă de 16 ani) în momentul în care au suferit abuzurile sexuale sau fizice. 

- Advertisement -

În primă instanţă, fostul educator a fost condamnat la 30 de ani de închisoare în iulie anul trecut. În hotărârea sa definitivă, Curtea de Apel a considerat că dintre cele două capete de acuzare de viol doar unul a fost dovedit, pentru care a aplicat pedeapsa maximă pentru viol, 10 ani de închisoare, la care a adăugat o treime din pedeapsa totală de 54 de ani de închisoare pentru celelalte infracţiuni, astfel pedeapsa totală însumează 28 de ani de închisoare. 

În momentul în care a anunţat hotărârea definitivă a curţii, Csaba Böjte le-a cerut credincioşilor să se roage pentru siguranţa fizică şi psihică a copiilor. 

În luna iulie a anului trecut, când cazul de abuz asupra copiilor care a zguduit Fundaţia Sfântul Francisc a ajuns pentru prima dată în atenţia presei, călugărul franciscan i-a încurajat pe colaboratorii săi să-şi păstreze calmul şi demnitatea şi să îşi continue munca în mod conştiincios. El a reamintit: cu şase ani mai devreme, el însuşi a depus o plângere împotriva fostului educator, pe baza plângerilor copiilor, dar a subliniat că, în urma numeroaselor verificări şi a anchetei îndelungate, autorităţile l-au găsit vinovat doar pe Sz. K., judecătoria nu l-a pedepsit nici pe el, nici pe altcineva. 

Fundaţia Sfântul Francisc, înfiinţată de Csaba Böjte în 1993 (potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Magnificat.ro), administrează 24 de centre rezidenţiale şi 20 de centre de zi în România, din donaţii private şi fonduri publice. În cele trei decenii de existenţă a oferit îngrijire şi educaţie pentru aproximativ 6000 de copii aflaţi în situaţie materiale dificilă sau abandonaţi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img